Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

Eriksson sköt Sverige till ännu en VM-final

Supertvillingarna Henrik och Daniel Sedin har lyft Tre Kronor ända till VM-final.
Och hjälpt Loui Eriksson att återfå målkänslan.
Dallasforwarden gjorde två mål när Finland besegrades i semifinalen med 3–0.
Nyheter • Publicerad 18 maj 2013
MATCHVINNARE. När bröderna Daniel och Henrik Sedin anslöt till VM-truppen fick Loui Eriksson ett efterlängtat lyft. I semifinalen mot Finland gjorde Eriksson två av de svenska målen.
MATCHVINNARE. När bröderna Daniel och Henrik Sedin anslöt till VM-truppen fick Loui Eriksson ett efterlängtat lyft. I semifinalen mot Finland gjorde Eriksson två av de svenska målen.Foto: Claudio Bresciani / SCANPIX

För bara några dagar sedan var Tre Kronor i princip uträknat av experterna.

På söndagskvällen spelar laget final och kan bryta den 27 år långa hemmaförbannelsen i ishockey-VM.

Annons

Inte sedan dåvarande Sovjet vann i Moskva 1986 har ett hemmalag tagit VM-guld.

Att Tre Kronor har chansen får man tacka tvillingarna Sedin för.

I semifinalen var det främst Henrik Sedin som såg till att Loui Erikssons målfabrikation tog fart.

Eriksson hade gjort ett mål innan Sedinarna kom till Stockholm. Nu står han på fyra mål – sedan han i efterhand också har tillskrivits ett av de mål som Nicklas Danielsson först fick i kvartsfinalen mot Kanada.

Erikssons mål kom dessutom i numerärt överläge – en spelform som lyft sedan Henrik och Daniel Sedin kom in i laget.

Vid 1–0 efter 10.33 i första perioden lyfte Henrik Sedin in pucken via Erikssons ben och in i det bortre hörnet av det finländska målet bakom Antti Raanta.

Vid 2–0 efter 16.13 av den andra perioden väntade och väntade Henrik Sedin i Gretzky-position bakom det finländska målet tills Loui Erikssons läge var perfekt. Eriksson slog till direkt på passningen och sköt på Raantas klubbhandssida och i mål.

Henrik Sedin fastställde 3–0 i tom bur med 23 sekunder kvar.

Finland hittade inget motvapen mot Sveriges förstakedja och flera gånger snurrade tvillingarna och Eriksson friskt i anfallszonen och pressade sina motståndare hårt inför jublande och hänförda hemmafans.

Tre Kronor har lyft till nya nivåer. Det taffliga försvarsspelet från gruppspelet är borta och nu bjuds inte motståndarna på ytor för att skapa klara målchanser. Målvakten Jhonas Enroth har spelat bra i hela turneringen och fortsätter att glänsa.

Annons

Finland kom till Globen med ljuva minnen från sin senaste VM-match i arenan – finalen mot Tre Kronor 1995 då det blev seger och nationens första guld.

Den här gången stoppades de effektivt av ett Tre Kronor som kan bryta hemmaförbannelsen och ta sitt första VM-guld sedan 2006 i Riga.

Så här jobbar Sydöstran med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons