Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

Handbollen intog Vägga

Det myllrade av ungdomar på Vägga Idrottsplats under torsdagen. En aktivitet som hade gjort vilken fotbollsklubb som helst avundsjuk.
För nu handlade det om handboll och klasslagsturneringen Karlshamn Open som i år slog rekord med 43 deltagande lag från kommunens mellanstadieskolor.
Nyheter • Publicerad 30 maj 2013
Foto: Bo Åkesson
Foto: Bo Åkesson
Foto: Bo Åkesson
Foto: Bo Åkesson
Foto: Bo Åkesson
Foto: Bo Åkesson
Foto: Bo Åkesson
Foto: Bo Åkesson
Foto: Bo Åkesson
Foto: Bo Åkesson
Foto: Bo Åkesson
Foto: Bo Åkesson
DÄR SATT DEN. Hugo Ekenberg knyter näven efter sitt finalmål och Hugo var den ende av killarna i Mörrum 5 A:s finallag som spelar handboll. Fast då i Karlshamns HF.
DÄR SATT DEN. Hugo Ekenberg knyter näven efter sitt finalmål och Hugo var den ende av killarna i Mörrum 5 A:s finallag som spelar handboll. Fast då i Karlshamns HF.Foto: Bo Åkesson
Foto: Bo Åkesson
Foto: Bo Åkesson
SEGERJUBEL. Mörrum 5 A bildar den klassiska segerringen efter finalsegern och snart är det dags att inleda såväl segerdansen som vattenkrig.
SEGERJUBEL. Mörrum 5 A bildar den klassiska segerringen efter finalsegern och snart är det dags att inleda såväl segerdansen som vattenkrig.Foto: Bo Åkesson
Foto: Bo Åkesson
Foto: Bo Åkesson
Foto: Bo Åkesson
Foto: Bo Åkesson
Foto: Bo Åkesson
MATCHVINNAREN. Julius Stahmann gjorde de två sista målen i finalen för Mörrum 5 A. Här testar han målvakten i Klockebackskolan 5:1.
MATCHVINNAREN. Julius Stahmann gjorde de två sista målen i finalen för Mörrum 5 A. Här testar han målvakten i Klockebackskolan 5:1.Foto: Bo Åkesson

Det är Karlshamns HF som arrangerar den här turneringen och det spelas på sex planer över den gräsmatta där fotbollsfolket annars regerar. Totalt avverkas från tidig morgon till eftermiddag 115 matcher där speltiden är 1x10 minuter.

– En underbar tillställning, konstaterar speakern Fredrik Olsson en av många i KHF:s arrangörsstab.

Annons

Och ännu underbarare blev det förstås av att solen strålade generöst från en i det närmaste klarblå himmel.

Vad hade ni gjort om det ösregnat?

– Det gör aldrig det när det är handboll på Vägga, säger Fredrik Olsson och skrattar.

– Det hade förstås bara varit att bita ihop för alla och genomföra det hela så gott som möjligt, förklarar Olsson som för de flesta är mest känd som killen som vaktade Mjällby AIF:s mål under ett stort antal år.

– Jag spelade faktiskt handboll fram till 1988 då en knäskada stoppade mig.

Några som var svårstoppade under Karlshamn Open var klasslagen från Mörrum. Deras mellanstadium dominerade och hade lag i samtliga årskursfinaler. I årskurs sex var det till och med en ren Mörrumsfinal mellan 6 B och 6 A där 6 B vann med 5–4.

Man kan ju undra vad det är som gör skolan i Mörrum så dominant.

– Vi är bara bäst, konstaterar hela laget från Mörrum 5 A.

I finalen för årskurs fem besegrades Klockebackskolan 5:1 med 6–4 sedan Julius Stahmann kontrat in de två sista målen.

– Lite nervöst var det allt, erkänner segerskytten som inte är någon handbollsspelare utan hellre håller till på hockeyrinken.

Annons

– Men vi har fyra tjejer i laget och en kille som spelar handboll, berättar Julius.

Där ligger nog också hemligheten bakom 5 A:s seger. Lagen skulle vara mixade och minst tre tjejer skulle vara på plan samtidigt. Lag med handbollsspelande flickor hade en stor fördel.

– Vi vann en turnering i Mörrum förra året och nu vann vi detta. Toppen, säger Hugo Ekenberg som trots skolgång i Mörrum spelar handboll för Karlshamns HF.

– Jag var den ende från årgång -01 som spelade och då blev det Karlshamns HF, förklarar Hugo.

Enda årskurs där inte Mörrum triumferade var bland fjärdeklassarna. Där vann Prästslättskolan 4 A efter 6–5 i finalen mot – ja just det, Mörrum 4 A.

Rolf Jönsson
Så här jobbar Sydöstran med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons