Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

KLRK klart för elitserien

Jubel, skrik och tårar. Glädjen visste inga gränser när Karlskrona Lyckås ponnylag efter flera säsongers fight vann division 1 och den eftertraktade platsen i elitserien.
– Den bästa känslan någonsin, säger lagryttaren Janice Jaudikt om att passera mållinjen med segern inom räckhåll.
Nyheter • Publicerad 7 maj 2013
Foto: 

Karlskrona Lyckås lag har haft elitserien som mål genom hela division 1. Precis som 2012 var utgångsläget strålande och segern var om möjligt ännu mer lockande när ponnyryttarna ställde sig på startlinjen i söndagens finalomgång.

– Förra året föll vi precis på målsnöret, så det var definitivt revansch som gällde, säger Matilda Svensson som coachar laget tillsammans med Moa Zalar.

Annons

Kajsa Lindquist, 13, Viktor Hjertsson Hall, 13, Janice Jaudikt, 17, och Emilia Sjövik, 15, såg till att förverkliga drömmen genom att som enda av nio finallag klara den tuffa banan med fläckfritt protokoll. Med på plats var även truppens två andra ryttare, Livia Campbell Midenhag, 12, och Kajsa Håkansson, 13.

Inför helgen låg det enda blekingska finallaget tvåa och redan när Jaudikt satte den tredje nollan i ordningen för laget ropade speakern ut ett grattis till elitplatsen.

– Alla skrek av glädje. Det var den bästa känslan någonsin när jag gick felfritt i mål, säger Janice Jaudikt.

Så småningom stod det dessutom klart att laget vann både finalen och hela serien totalt, utan att ens behöva ge järnet i en omhoppning.

– Vi vågade knappt tro att segern var sann först. Främst gällde säkra nollor för att gå vidare till omhoppning och istället räckte felfritt hela vägen, säger Matilda Svensson.

Nu har KLRK för första gången i modern tid ett ponnylag i elitserien. Våren 2014 hoppar de sina första språng i högsta serien och gör då sällskap med Karlshamn mot lag från andra län. Inga KLRK-ryttare faller för åldersstrecket innan dess och Svensson har redan ett spännande uppdrag åt sitt gäng.

– Nu har de nära ett år på sig att tävla vidare individuellt och skaffa sig rutin i medelsvår klass, som elitserien avgörs i.

Uppdraget lär falla den unga och målinriktade truppen i smaken. Janice Jaudikt ser redan fram emot vad som väntar.

– Nu ska vi smälta det här först och sedan gäller det bara att bli ännu bättre för att kunna placera oss riktigt bra i eliten också, säger hon.

Division 1 och elitserien ponny

I samtliga serier består lagen av fyra ryttare, det sämsta resultatet stryks.

Division 1 avgörs i tre omgångar i LB-LA.

Det segrande laget i varje division 1-zon går vidare till elitserien.

Elitserien avgörs i tre omgångar i LA-Msv B.

Landet delas in i sex elitzoner och två lag från varje zon går vidare till lag-SM.

Nästa år tävlar Karlshamn och Karlskrona i ponnyelitserien.

Madeleine von Koch
Så här jobbar Sydöstran med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons