Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

Maria en talang i SGIF

SÖLVESBORG Det fostras inte bara duktiga fotbollsgrabbar i Sölvesborgs GIF. Martia Bachér är en lovande fotbollstjej. Maria har bland 12 spelare blivit uttagen till ett regionsläger i Hässleholm. I dag ställerSGIF-tjejen resan till Hässleholm.
Nyheter • Publicerad 13 januari 2001
Från dans till fotboll. Nu tycker lovande Maria Bachér att hon valt rätt.
Från dans till fotboll. Nu tycker lovande Maria Bachér att hon valt rätt.Foto: Gunnel Persson

Maria får sällskap av två andra Blekinge-tjejer nämligen Johanna Woxblom, Listerby och Emma Wadaszi, Fjärdsjömåla. Ann-Helen, Grahn har för Svenska Fotbollförbundets räkning hand om talangerna i Skåne, Blekinge och en bit in i södra Småland. Att Blekinge fått med tre deltagare bevisar att länets klubbar sköter ungdomsverksamheten på ett mycket bra sätt.

Det är åldersklassen födda 1986 det handlar om. Maria blev i det närmaste chockad när hon dagarna före jul fick reda på att hon var uttagen.

Annons

> Ger järnet

– Det blev en positiv chock för mig. Det var något jag bara inte tänkt på. Kul att få uppmärksamhet, det sporrar att gå in för sporten ännu mera. Vi är 12 tjejer och 14 pojkar som kommer att träna i Hässleolm. Jag tycker det är kul att både Johanna och Emma också kom med, vi känner ju varandra och då är det genast roligare. Nu blir det till att ge järnet så man förhoppningsvis framöver kan komma med i flicklandslaget, det blir svårt men jag lovar att försöka göra mitt bästa, säger Maria.

Maria spelar på höger mittfält och det är en position hon trivs med. Hon har vunnit DM-guld för sitt lag och är spelfördelare men hon har också näsa för att överlista motståndarnas målvakter.

– Spela på mittfältet trivs jag med, man är då mycket i kontakt med bollen. Jag har även spelat i SGIF:s damlag i division IV. Att spela mot äldre spelare har jag nytta av, det är ju betydligt tuffare och sedan måste man också släppa bollen tidigare.

> Siktar på landskapslaget

Ann-Helen Grahn är ofta i länet och kollar upp spelarna. Maria och de två andra länstjejerna upptäckte Ann-Helen när det var zonläger i Kallinge. Maria var 10 år när hon började spela fotboll.

– Helt plötsligt blev jag intresserad, jag hade tidigare sysslat med dans. Jag tyckte det var kul och det blev fortsättning. Innan jag på allvar började med fotbollen spelade jag med killarna i skolan jag var väl då lite av tjejkille. Efter utomhussäsongen har det blivit inneträning. Vi i SGIF är med i DM-finalen i helgen, vi kom tvåa i gruppspelet, det var bara Listerby/JSK som besegrade oss. Nu hoppas jag det blir revansch i DM.

– I år ser jag fram emot att komma med i landskapslaget och få vara med på elitflicklägret i Halmstad. Där är man ju uppassad av ledare från ”Svenskan”. Jag vill inte spänna bågen för högt men visst skulle det vara toppen att få representera Sverige nästa ur i U-16. Det har ju gått bra för min kompis Linda Andersson som spelar i Lörby och är ett år äldre. Jag är dock medveten om att det är mycket hård konkurrens, gör man sitt bästa och ändå inte räcker till får man acceptera.

– Den tunga biten börjar ju nu med utomhusträningen, men det är ett måste. Jag har i vinter tränat styrketräning och jag hoppas nu att säsongen 2001 kommer att bli riktigt bra både för mig personligen som för SGIF, avslutar den målmedvetna tjejen från Sölvesborg.

Nisse Göransson
Så här jobbar Sydöstran med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons