Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

Mattias sprang ifrån alla – igen

OLOFSTRÖM · Åhusgrabben Mattias Persson, tävlande för Spårvägen, visade åter samtliga ryggen, när han i stor stil vann Sylvesterloppet i Olofström för fjärde gången på raken.
– En vinst till och vandringspriset är mitt för alltid. Jag återkommer nästa nyårsafton för att klara den biffen, säger Mattias direkt efter målgång.
Nyheter • Publicerad 2 januari 2001
Mattias Persson, Spårvägen, har just fått segerkransen efter att ha vunnit årets Sylwesterlopp på tiden 33.06 och därmed tagit fjärde raka segern.
Mattias Persson, Spårvägen, har just fått segerkransen efter att ha vunnit årets Sylwesterlopp på tiden 33.06 och därmed tagit fjärde raka segern.Foto: Claes Jonasson

Unga Jenny Eigert, KA2, vann komfortabelt bland damerna på tiden 42.59 och kan bli ett utropstecken framöver.

För tredje gången avgjordes Sylvesterloppet (kvartsmara drygt10,5 km.) i centrum av Olofström och flytten från ytterområdet har blivit en succé. I år var det hela 311 anmälda och drygt 280 som startade.

Annons

Stark trio till topps

På startlinjen fanns tre av landets främsta löpare i Mattias Persson, Martin Söderberg, OK Skogsfalken och IK Hakarpspojkarna, och Lars Hansen, Enhörna.

Dessa tog också täten direkt. Efter två kilometer hängdes Lars Hansen av efter ett ryck från de andra två. Vid varningen efter fem kilometer stack Mattias Persson och Martin Söderberg kunde inte svara.

– Jag hade inget att sätta mot och fick slita. Mattias var bra och gjorde här i mitten en kilometer på 2.50. Det är mycket starkt, menar Martin Söderberg.

Bra tid på isig bana

Mattias sprängde målsnöret på tiden 33.06 och visade sin jämnhet. De tre senaste loppen har segertiderna för Mattias vari 33.04, 33.02 och nu 33.06.

Årets tid är kanske den bästa, då det var lite isigt på banan i bitvis.

– På ett par ställen fick jag hålla igen lite, men är väldigt nöjd med löpningen, då jag inte kunnat träna under ett halvår på grund av skada. Redan i april kom skadan och jag började inte tävla förrän i november igen, berättar Mattias Persson, som kommer att satsa rejält framöver.

– Jag skall försöka få sponsorer, så jag kan springa på heltid. Jag vill kunna träna mer än dagens tolv pass i veckan för att komma närmare de främsta i Europa. Satsningen kommer att inriktas på halvmara och 3000 meter hinder. Ett av målen är att få springa i Finnkampen nästa år, berättar han.

Söderberg slet

Annons

Martin Söderberg, som kom dryga halvminuten efter segraren, var besviken efter loppet, som var hans sista innan två månaders träning i Nairobi tar vid.

– Jag fick slita. Det kändes inte bra och jag bara önskade få se målskynket. Mattias var bra, men jag skulle kunnat ge honom en bättre fight, säger Söderberg.

Eigert i bra trim

Jenny Eigert, snart 16, visade att formen håller och var överlägsen bland damerna, där förra årets segrarinna Eva Måbrink, Härlöv, bröt.

– Eva ledde i början, men efter två kilometer var jag förbi och sedan ensam resten av loppet. Jag känner mig i väldigt bra trim och har heller inte varit skadad alls i år. Nu vill jag se vad jag duger till vid terräng-SM hemma i Karlskrona i slutet på april, säger Jenny Eigert, som tränar mycket och i stort sett dagligen.

Ken bäst på korta banan

På korta bana var det före detta UF Contacts Ken Pihlblad, som stormade i mål på snabba 19.34 över de 5.8 kilometrarna. Ken tävlar idag för Karlstads-Göta och landslagscoachen Ulf Karlsson som tränare. Målet för ken är att komma under 1.50 på 800 meter nästa säsong.

– Formen är väl si så där nu, men skall bli bättre. Jag ger friidrotten ett år till med hårdsatsning. Kommer jag inte ner under 1.50 då så blir det nedtrappning.

Rolf-Arne Kulle
Så här jobbar Sydöstran med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons