Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

Nöjd trots miss

Han hade hoppats att vinna ungdoms-SM på hemmaplan, men missade.
Femteplatsen betydde i alla fall att han tog hem masters-titeln för yngre ungdomar och det är snudd på att Gunnar Granevik, FK Chapman, värderar det högre än ett SM-guld.
– Masters vinner man efter att ha varit bra en hel säsong. SM-guldet kan missas på en dålig dag, säger den 13-årige värjfäktaren.
Nyheter • Publicerad 20 maj 2013
MITT I PRICK. Där satt den Linn Löfmark signalerar glatt att hon lyckats få in ännu en träff i kvartsfinalen mot Maja Holberg, Kalmar. En match som Löfmark vann med 15?6.
MITT I PRICK. Där satt den Linn Löfmark signalerar glatt att hon lyckats få in ännu en träff i kvartsfinalen mot Maja Holberg, Kalmar. En match som Löfmark vann med 15?6.Foto: Staffan Lindbom
Foto: Staffan Lindbom
BRONSTJEJ. Linn Löfmark var den ende av Chapman-fäktarna som fick en individuell SM-medalj under helgens tävlingar i Karlskrona. Det blev en tredjeplats i florett damer kadetter.
BRONSTJEJ. Linn Löfmark var den ende av Chapman-fäktarna som fick en individuell SM-medalj under helgens tävlingar i Karlskrona. Det blev en tredjeplats i florett damer kadetter.Foto: Staffan Lindbom
MASTERGULD. Gunnar Granevik missade USM-guldet, men var själv ganska nöjd med att han i stället säkrade segern i årets Masterserie.
MASTERGULD. Gunnar Granevik missade USM-guldet, men var själv ganska nöjd med att han i stället säkrade segern i årets Masterserie.Foto: Staffan Lindbom
Foto: Staffan Lindbom
Foto: Staffan Lindbom
Foto: Staffan Lindbom

Och den där dåliga dagen kom just i lördags när värjklassen för yngre ungdom skulle avgöras under USM-dagarna i Karlskrona Idrottshall.

– Jag var helt enkelt jättenervös. Hade svårt för att sova före tävlingen, mådde dåligt under tävlingen och kunde knappast äta eller dricka.

Annons

Förra året var Gunnar Granevik trea på USM och han hade förstås sett fram emot att kunna knipa den där guldmedaljen i år i stället. Speciellt då han var rankad etta inför tävlingen.

Poolen tog han sig igenom obesegrad och direktelimineringen innebar inledningsvis inte heller några bekymmer. Olof Woxenius, Göteborg, besegrades med klara 15–5 och mot Mattias Sjödin, Göteborg, blev det 15–8.

I kvartsfinalen väntade ännu en Göteborg-fäktare, Jonatan Skogsberg. Granevik har besegrat honom tidigare och det såg att gå vägen den här gången också. Chapman-fäktaren ledde med 13–8 och semifinalplatsen kändes nästan säkrade.

Då tog orken slut. Skogsberg vände och vann med minsta möjliga marginal – 14–15.

– Det kändes riktigt tungt och i det läget trodde jag att jag hade tappat Masters-segern också.

Han värsta konkurrent om Mastersguldet var Nils Björkbäck, Jönköping, och med en bättre placering än Graneviks kunde han passerat i sammandraget.

Nu visade det sig att även Björkbäck fick lämna in i kvartsfinalen och därmed hamnade Mastersguldet i Karlskrona hos Gunnar Granevik.

– Med tre poängs marginal, konstaterar han nöjt.

Masters består av en mängd tävlingar under säsongen där de fyra bästa sedan får räknas. Chapmankillen hade tre vinster och en tredjeplats.

– Jag värderar Mastersguldet högt och det kommer ju fler chanser att vinna SM-guld, säger Granevik som fäktats i fyra år.

Annons

Irma Ekholm var ett annat av hemmaklubbens medaljhopp som inte lyckades så bra och då handlar det om värja damer äldre ungdom.

– Det kändes jättebra under pool-fäktningen, men sedan hände något och jag kunde inte hålla ihop det, förklarar Irma.

Det blev respass i första omgpången under direktelimineringen. My Stranne, Göteborg, vann med 15–13.

– Jag vet att jag kan fäkta bättre än så här, säger en besviken Ekholm.

Två medaljer blev det för arrangerande FK Chapman. Linn Löfmark blev trea i florett damer kadetter och i damer värja yngre ungdom kom FK Chapmans lag på bronsplats. I det laget fäktade Bibbi Meng, Elsa Granevik och Astrid Glimsjö.

USM har i år växt ut till Sveriges största fäkttävling alla kategorier och givetvis den största mästerskapstävlingen någonsin.

– Fäktning är på uppgång igen och det kommer signaler från alla klubbar runt om i landet att detta märks, säger Christian Fridh i FK Chapman.

Rolf Jönsson
Så här jobbar Sydöstran med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons