Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

Nya föreningen står redo

Över 300 ungdomar byter Eklöven, Flottan, IFK Karlskrona och Hästö mot Karlskrona Handboll.
45 ledare gör samma sak.
I ljusblåa tröjor och svarta shorts springer 19 lag ut på planen i höst.
Nyheter • Publicerad 14 maj 2013
Foto: 
Startklara. Pernilla Andersson, Robert Stubb, Johan Hjortsberg, Magnus Persson, Thomas Zeidler, Jonas Petersson och Cecilia Linghäll är några av de ungdomsledare och styrelsemedlemmar i nystartade Karlskrona Handboll.
Startklara. Pernilla Andersson, Robert Stubb, Johan Hjortsberg, Magnus Persson, Thomas Zeidler, Jonas Petersson och Cecilia Linghäll är några av de ungdomsledare och styrelsemedlemmar i nystartade Karlskrona Handboll.Foto: Thomas Persson

– Visionen är att bygga världens bästa handbollsklubb, ur barnens och ungdomarnas perspektiv oavsett om de vill bli elitspelare eller bara ha kul. Vi bygger på längden, bredden och på höjden och alla är välkomna. Målsättningen är att fostra självständiga, förnuftiga individer som har respekt för sig själva och för andra. Lyckas vi med detta har vi fått duktiga spelare på vägen, säger Robert Stubb – en gång i tiden elitseriespelare i IFK Karlskrona men som under de senaste åren engagerat sig som ungdomsledare i Hästö IF.

Karlskrona Handboll är resultatet av ett gemensamt arbete i de fyra föreningarnas ungdomssektioner och nu samlas i stort sett all ungdomshandboll i stan under nytt namn och nya färger.

Annons

– De senaste åren har vi sett att det är svårt att konkurrera med andra idrotter, antalet ungdomar i handbollen har minskat och att då ha tre klubbar som slåss om dem fungerar inte, säger Stubb.

– Vi vill samarbeta med de andra klubbarna och vi vill fokusera på att bygga organisation för att förstärka samarbetet mellan både lag och klubbar. För att bli starka behöver vi arbeta tillsammans, fortsätter han.

Ursprungsplanen var att samla all ungdomsverksamhet efter ett samgående mellan IFK Karlskrona, Flottans IF och Hästö IF. Men de planerna sprack.

– Vi fick tänka nytt, som Johan Hjortsberg uttrycker det.

Karlskrona Handboll ligger under Flottans IF, men med en egen ungdomsstyrelse där just Hjortsberg är ordförande. 

– Föreningstekniskt ändrar vi inget. Vi valde att inte starta en ny förening, förklarar Thomas Zeidler som är ordförande i Flottans IF.

Karlskrona Handboll kommer till hösten att ha 19 lag i seriespel och fulla kullar i alla årgångar.

För IFK Karlskrona och Hästö IF innebär det att i princip all ungdomsverksamhet försvunnit i ett svep. 

Varför är det så viktigt att göra detta?

– I grunden är detta en breddsatsning och som vi ser det finns inte organisationen för det här i någon av de andra föreningarna. Vårt fokus är på ungdomarna, inte på klubbmärken och vi är som sagt öppna för samarbeten med allt och alla, säger Bobby Stubb.

Annons

Och över 300 spelare ska bli fler. 

– Vi har som slogan "Så många som möjligt, så länge som möjligt". Då tar man på sig ett visst ansvar och i en förlängning kommer vi säkert att växa "uppåt" också, säger Thomas Zeidler.

Inte minst kommer satsningen märkas på flicksidan.

– I höst kommer vi ha flickverksamhet från handbollsskola upp till a-flickor, samt ett damlag i Flottans regi, säger Cecilia Linghäll med ledarbakgrund i Flottan.

Planer för en egen cup finns med i en framtid och i juni kommer landslagets lagkapten Tobias Karlsson hem till Karlskrona igen för "Tobbes Handbollscamp" dit nästan 100 spelare redan är anmälda.

Karlskrona Handboll står startklart.

Henrik Flemming
Så här jobbar Sydöstran med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons