Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

Orienterare blir historisk

KARLSKRONA Tobias Andersson, Orienteringsklubben Orion från Jämjö blir historisk.
Nyheter • Publicerad 10 mars 2001

Tobias är nämligen en av fyra som får vara med om världspremiär för realtidsföljning för orienterare. Förutom Tobias deltager Tomas Asp, IFK Göteborg, Jenny Johansson, Ulricehamn och Jenny Borgström.

Världspremiären blir alltså med världslöpare, Två av Sveriges bästa herr och damlandslagslöpare möter varandra på en superkort bana på 15 minuter.

Annons

Världspremiären kommer att ske vid IFK Göteborgs träningsanläggning Kamratgården.

Löparnas position visas live på en TV-skärm. Så fort de stämlat vid en kontroll visas mellantiden direkt. Löparna har en liten GPS-mottagare samt en radiosändare på sig.

Via Ericssons Mobiltexnät för trådlös datakommunikation skickas koordinaterna in till en mottagare på tävlingsplatsen där datan presenteras på en bildskärm.

Systemet kommer att bli kostsamt, hur mycket viste inte en av de som utfört examensarbete, nämligen Sven Lundbäck, Umeå Universitet.

> Systemet testas

- Tiden får utvisa kostnaderna, vi har jobbat med projektet länge och vi har testat allt och det fungerar bra. Själv har jag varit på Chalmers i ett halvår nu och i dag ska systemet på riktigt testas med löpare. Jag tror vi är ganska så varma i käderna, säger Lundbäck.

Projektet har genomförts vid Chalmers Tekniska Högskola i Göteborg i samarbete med Ericsson Mobil Data Design. Examensarbete utöver Lundbäck har gjorts av Daniel Robertsson, Göteborgs Universitet.

> Mycket smickrad

Tobias Andersson var mäkta stolt att han fblev tillfrågad att vara med den första gången.

- Jättespännande att få vara med om testen. Jag vet inte i nuläget riktigt hur det kommer att fungera. Vi skulle haft en information på onsdagen men jag fick förhinder. I dag innan start ska vi snacka igenom.

Annons

- Men det kan ju inte vara så stor skillnad när det gäller stämlingen. Vi blir påhängda en GPS-mottagare och en radiosändare. Vid målet kan publiken följa hur pass snabbt vi kommit fram till de olika kontrollerna. Jag tror det blir som vanligt, men det är viktigt att de som står vid målfollan kan följa med löparna, säger Tobias.

> Tränat hårt

Tobias har tränat hårt i vinter så det ser bra ut när säsongen på allvar börjar. Till påskhelgen kommer han till Blekinge när klubbarna har sina traditionella vårtävlingar.

Nisse Göransson
Så här jobbar Sydöstran med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons