Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

Potapovich blir inte av med skatteskulden

KARLSKRONA Länsrätten bifaller Riksskatteverkets överklagan i ärendet om Igor Potapovichs skatteavräkning.
Detta medför att förre stavhoppsvärldsmästaren, tillika KA 2 IF-hopparen, har kvar hela sin stora skatteskuld.
Han har möjligheten att ånyo överklaga, då till Kammarrätten.
Nyheter • Publicerad 28 mars 2001

Det var den 28 juni år 2000 som Skattemyndigheten tog beslut om att Igor Potapovich skulle få avräkna sin stora skatteskuld för år 1997 med 280 582 kronor.

Detta efter ett överklagande från Potapovich sida.

Annons

Skattemyndigheten medgav då avräkning.

Istället överklagade då Riksskatteverket till Länsrätten, som har valt att gå på RSV:s linje.

> RSV överklagade

De skattebara inkomsterna härrörde från verksamhet som Igor bedrivit utomlands i egenskap av professionell friidrottare.

Taxeringsåret 1998 (1997 års inkomstår) deklarerade Igor en inkomst på 29 400. Genom omprövningsbeslut den 22 december 1999 uppskattade Skattemyndigheten skönsmässig inkomst av näringsverksamhet vid 1998 års taxering till 600 000 kronor efter schablonavdrag för egenavgifter samt påförde straffskatt med 40 procent på skatten till de 600.000 kronorna.

Potapovich överklagade, med positiv utgång.

> Dubbelbeskattning

Men Riksskatteverket överklagade till Länsrätten och till stöd för sin talan anförs i huvudsak följande:

? Igor Potapovich är bosatt i Sverige och enligt intern rätt obegränsat skattskyldig för all inkomst som förvärvats både inom och utom landet.

? Om dubbelbeskattning uppkommer av ifrågavarande inkomst undanröjs den genom bestämmelser i dubbelbeskattningsavtal.

Annons

? I förevarande fall som gäller inkomster som förvärvats under 1997 skall skatteavtal mellan Sverige och Sovjet tillämpas. Förutsättningar för avräkning av utländsk skatt föreligger inte.

Igor fick med andra ord avslag på sin önskan om avräkning, men har fortfarande möjlighet att ånyo överklaga – till Kammarrätten, för att få målet omprövat än en gång.

> Igor instruktör i Spanien

Igor har lämnat Sverige och är numer instruktör i Spanien. Sedan den 8 juli 1994 har Potapovich och hans fru Olga varit folkbokförda i Sverige.

Sydöstran har kontaktat Igor och hört vad han hade för synpunkter när nu skattefallet blivit omvänt.

– Jag har en advokat som sköter alltsammans. Men nog tycker jag att Länsrätten borde kommit fram till samma beslut som Skattemyndigheten gjorde vid omprövningen.

– Dubbelbeskattningsavtalet med Sovjet upphävdes 1995 och avtalet med Kazakstan trädde i kraft 1998. Alltså saknades avtal för 1997. Jag har varje år betalt skatt i Kazakstan. Jag är inte svensk medborgare, jag kom hit för att träna och hade en bostad vilket jag även hade i hemlandet.

– När jag hade visum i Sverige var det lättare att resa runt i andra länder och tävla. Under 1997 var jag utomlands cirka 200 dagar. Jag har ju betalt skatt i Kazakstan och har mycket svårt att förstå det svenska skattesystemet.

– Jag vill inte kommentera mer utan får istället ta kontakt med min advokat så får vi komma överens om vad vi ska göra, säger Igor Potapovich, som även är skuldbelagd från inkomståren 1998 och 1999.

Från de åren finns skatteskulder på 800.000 kronor respektive närmare 200.000 kronor kvar.

Potapovich har överklagat även dessa skulder.

Nisse Göransson
Så här jobbar Sydöstran med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons