Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

Rekordhopp av Patrik

Vasa (TT) · Patrik Kristiansson nöjde sig inte med svenskt rekord i stavhopp.
Han satte nordiskt, 5,83.
Men Finlands seger i Europacupens First league kunde han inte göra någonting åt. Det blev Finlands herrar som vann kampen om avancemang till superligan i friidrott.
Nyheter • Publicerad 25 juni 2001
Patrik Kristiansson har haft de höga höjderna i kroppen länge. Igår fick han äntligen till det och passade på att sätta såväl nordiskt som svenskt rekord.
Patrik Kristiansson har haft de höga höjderna i kroppen länge. Igår fick han äntligen till det och passade på att sätta såväl nordiskt som svenskt rekord.Foto: 

Patrik Kristiansson uppvisning i stavhopp blev tillsammans med spjutfantomen Aki Parviainen söndagens höjdpunkter i Europacupen i Vasa.

Nästan samtidigt som OS-mästaren Parviainen vräkte i väg spjutet till världsårsbästa 92,41 gled Patrik Kristiansson över 5,83.

Annons

Ett rekord som fick honom att drömma ljuvt om VM i Edmonton i augusti.

> VM-final målet

– Mitt stora, stora mål är gå till final i VM. Då är man bland världens tolv bästa hoppare, sade den nyblivne nordiske rekordhållaren.

Den 24-årige göteborgaren har haft det svenska rekordet förr, när det löd på hans tidigare personbästa 5,77.

Sen kom Martin Eriksson emellan med 5,80. Och när chansen väl kom för Kristiansson så nöjde han sig inte med att höja ribban till 5,81.

– 5,83 var ju nordiskt rekord, sade han.

– Jag har verkligen längtat efter de här förhållandena. Jag har gjort fem tävlingar i år, alla i regn och under dåliga förhållanden. Nu var allt perfekt. Att stavgropen dessutom låg precis framför den välfyllda huvudläktaren på Karlsplan i Vasa gjorde inte saken sämre, sade Kristiansson som kunde se ribban ligga kvar på rekordhöjden.

Tjecken Stepan Janacek (5,60) och finländaren Vesa Rantanen (5,60) fick till slut ge sig mot den långe svensken, som inte rev en enda gång förrän han försökte sig på 5,91 – världsårsbästa.

> ”Det är stabilt”

Kristiansson har inlett säsongen övertygande.

Annons

Alla tävlingar har resultaten legat på 5,60 och uppåt.

Uppåt är ordet i hans utveckling just nu.

– Jag är stabil nu. Det är viktigt att jag kan höja mig och få stabilitet på höjder runt 5,70 i snitt. Ett snäpp till och jag är med högst där uppe, sade han.

Så här jobbar Sydöstran med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons