Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

Rekordjakt i Tingsryd

Hur ofta genomförs det världsrekordförsök i regionen?
Inte särskilt ofta.
I kväll är det dags på TingsrydTravet, en mil norr om blekingegränsen.
Nyheter • Publicerad 29 maj 2013
Publikfest väntas. Åskådarna har för vana att dyka upp i massor när Tingsrydtravet arrangerar sin stora dag. Världsstjärnan Commander Crowe fanns med 2009 och vann då på 1.10,7/1609 meter.
Publikfest väntas. Åskådarna har för vana att dyka upp i massor när Tingsrydtravet arrangerar sin stora dag. Världsstjärnan Commander Crowe fanns med 2009 och vann då på 1.10,7/1609 meter.Foto: Magnus Strömsten
Rekordinnehavare. Global Midnight har det nuvarande banrekordet i Tingsryd. Åke Svanstedts sto löpte 1.09,9/1609 meter förra året.
Rekordinnehavare. Global Midnight har det nuvarande banrekordet i Tingsryd. Åke Svanstedts sto löpte 1.09,9/1609 meter förra året.Foto: LJ

Den småländska travbanan arrangerar nämligen säsongens i särklass största tävlingar. V86 har flyttat ut från huvudstadsbanan Solvalla som pustar ut efter den intensiva elitloppshelgen.

– Det kommer både bra hästar och bra kuskar. Klart att man ska komma dit om man gillar trav, säger Kenneth Haugstad som är regerande kuskchampion på banan.

Annons

Att han dessutom rivstartade årets tävlingssäsong i Tingsryd genom att vinna hela fyra lopp under premiärdagen förra veckan gör inte saken sämre. Norrmannen vet vad han talar om.

Vad är speciellt med just banan i Tingsryd?

– Det är ju en milebana, den enda i norra Europa. Det går väldigt fort de första 400 meterna i loppen och det är lätt att bränna sig där.

– Därför ska man spela mer på kuskarna här än på andra banor. Jag har sett många amatörer köra alldeles för fort i början och sedan få trötta hästar över upploppet.

Med andra ord behöver inte ett bakspår vara ett jätteminus i sammanhanget?

– Exakt. Det kan till och med vara riktigt bra om de kör för fort i början.

Du kör i hela elva av de tolv loppen. Kan du bjuda på dina bästa chanser?

– Inom V86 är det Power M.S. (V86–1) och Beverly Boko (V86–5). Power M.S. känns väldigt underskattad och satt fast senast. Han trivs i bra i Tingsryd. En start har gett lika många segrar här.

Ekipaget finns inte med i världsrekordförsöket i avdelning sju. Där är klassen snäppet vassare men det är mer än långsökt att tro att någon ska trava snabbare än 1.08,5/1609 meter och därmed knipa miljonbonusen som ligger i potten.

Ordföranden Jan Hanson hoppas, men är i vilket fall som helst inställd på en publikfest.

Annons

– Det ser ut som om vädret ska bli bra och vi väntar oss upp emot 5 000 besökare. Det kommer att bli ett jäkla tryck, menar han samtidigt som han styr upp matbeställningarna inför kvällens tävlingar.

– Det är mycket nu, skrattar Hanson och ser fram mot en spännande travkväll.

Jerry Nilsson
Så här jobbar Sydöstran med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons