Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

Stavhoppare siktar högt i Sydafrika

KARLSKRONA – Ett helt underbart träningsställe. Och det har gått ruskigt bra. Hur bra vill jag inte säga - ännu.
KA 2 IF:s stavhoppare, Patrik Kristiansson är lyrisk över träningsanläggningen i Sydafrikanska, Stellenboch.
Nyheter • Publicerad 19 januari 2001

Den 27 december gav sig Patrik Kristiansson iväg till den Sydafrikanska träningsorten, som ligger fyra mil från Kapstaden.

Ett hel perfekt ställe skulle det visa sig. Och inte enbart för anläggningen som sådan. Gymet i tre våningar får naturligtvis högsta betyg, liksom poolerna och allt som hör stavhoppsträningen till.

Annons

> Lärande träningskompisar

Men minst lika viktiga har träningskompisarna varit. Patrik har lärt massor av Tysklands Tim Lobinger, och Sydafrikas mästare, Okkert Brits.

– Under större delen av träningsvistelsen har vi samarbetat. Och jag lovar, det har gått kanon, säger Patrik och det hörs hur nöjd han är.

Oron från i somras, då KA 2 IF:s stavhoppartalang kände av en knäskada är borta.

Det var en tid efter OS som Patrik kände att något inte stod rätt till i vänster knä.

– Jag tränade som vanligt. Men vi kom ändå fram till beslutet att operera menisken.

Läkningen i vänster knä har gått perfekt. Och träningsvistelsen i den 22-38-gradiga värmen har inte gjort det hela sämre.

> Världseliten gäller

Och nu, med träningsfacit i hand, siktar Patrik tillsammans med tränaren, Miro Zalar på något riktigt högt.

– Håller kroppen och vi får fortsätta jobba är det världseliten som gäller, säger Miro Zalar utan minsta darr i stämman.

Annons

När den ”riktiga” utomhusträningen sätter igång - i mars månad - räknar Patrik med att vara 100-procentigt ”fri” från meniskoperationen.

Men de bägge herrarna kommer ändå att gå försiktigt fram. Därför skippar Patrik, mer eller mindre, en stor del av inomhussäsongen.

– Några tävlingar skall vi göra. Men satsningen är till största delen inriktat på utomhussäsongen och inte minst VM i, Edmonton, säger tränaren, Miro Zalar.

Ett första inomhustest blir det ändå redan nästa vecka då Patrik kommer att hoppa i Pallasspelen som avgörs i Malmö.

> Nytt rekord väntar

Tanken är - trots den försiktiga satsningen inomhus - att det så fort som möjligt skall sättas ett nytt svenskt inomhusrekord.

– Våra friidrottstjejer har ju svarat för ett otroligt bra 2000. Så det är väl mer inte mer än rätt att någon av killarna svarar för någon form av rekord tidigt på det nya året, säger Miro Zalar och tänker naturligtvis på sin stavhopparadept.

Men efter rekordet får det vara nog med inomhushoppningen. Patrik och Miro satsar stort på VM i Edmonton.

Hoppen i Stellenboch har betytt ett växande självförtroende för 23-årige Kristiansson. Och tränaren pratar om ”top 8” i VM.

– Det är en dröm som vi hoppas blir verklighet. sen har vi större mål. Men det kan ta ett tag att genomföra. Du vet, att bli en riktigt stor stavhoppare tar några år. Men Patrik har visat - inte minst hör i Sydafrika - att han kan bli ett världsnamn, säger en lätt lyrisk Miro Zalar.

Annons

> Hemmaplan på måndag

På måndag kommer KA 2:s stavhopparteam hem från det lyckade träningslägret.

Då är det bilresor till Växjö, eventuellt Rosenholmshallen och längtan efter den nya träningshallen som blir vardag igen

Men förhoppningsvis gör minnena sig påminda från de lyckade träningsveckorna i Stellenboch. Och då kan vi få en ny svensk rekordhållare i stavhopp inom en mycket snar framtid.

– Ett sådant ställe glömmer man inte i första taget. Och då tänker jag inte bara i idrottstermer. Sydafrika är ett fantastiskt land. Men det ger också en och annan tankeställare, avslutar Miro Zalar, tränare för Patrik Kristiansson, stavhoppartalang i KA 2 IF.

Conny Pettersson
Så här jobbar Sydöstran med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons