Sporten

SVT förlorade kampen om OS

Sporten Artikeln publicerades

Viasat har vunnit över SVT i dragkampen om vinter-OS i Sotji 2014 och sommar-OS i Rio 2016, det säger Arne Ljungqvist, ledamot av Internationella olympiska kommittén.
Men SVT vill inte kommentera uppgifterna.

De senaste dagarna har det spekulerats i att SVT var på väg att tappa OS-rättigheterna. Nu bekräftar Arne Ljungqvist, ledamot av Internationella olympiska kommittén, att avtalet är klart och att Viasat vunnit dragkampen för vinter-OS i Sotji 2014 och sommar-OS i Rio 2016.
– Det är en kommersiell värld och det gäller såväl för Viasat och SVT, säger Ljungqvist till Aftonbladet.
SVT har fortfarande möjlighet att förhandla till sig delar av rättigheterna.

Högst pris vinner
Det är medieföretaget MTG som äger Viasat. Även i andra länder har OS-rättigheterna hamnat hos kommersiella kanaler. Exempelvis i Norge där statliga NRK tappat rättigheterna till TV2.
– Det är naturligtvis en rimlig strävan att sälja guldägget för dyrast möjliga. Samtidigt måste man vidhålla värdet av reklamen, det vill säga att det sänds så att folk kan se. IOK har inget intresse av att kamma in en massa pengar utan att folk kan titta, säger Ljungqvist till Aftonbladet.

Gratis höjdpunkter
Enligt kontraktet är Viasat tvungna att sända "ett betydande antal timmar av fri tv inklusive tävlingar med ett särskilt nationellt intresse". Därför kommer höjdpunkterna fortfarande vara gratis och tillgängliga för alla, skriver tidningen.
Sveriges olympiska kommitté har på möten och genom e-post försökt påverka IOK att låta OS fortsätta i SVT.
– Vi har hoppats att de skulle ta hänsyn till att tv-landskapet ser annorlunda ut i Norden där vi har public service-kanaler med dokumenterat hög kvalitet, säger SOK:s ordförande Stefan Lindberg till Aftonbladet.

Idrottsförbunden kritiska
Även Sveriges olympier hade hoppats på OS i SVT.
– Jag tycker så klart att OS ska sändas i SVT. Det tycker väl alla? I SVT kan flest människor se tävlingarna – och utan reklamavbrott, säger längdskidåkaren Anders Södergren till Expressen.
Även idrottsförbunden är kritiska.
– Vi är rädda att det här kan komma att innebära ännu mindre fokus på sporten och att vi tappar ytterligare, säger brottningsförbundets ordförande Claes Eriksson till Expressen.
SVT:s sportchef Per Yng vill inte bekräfta att de tappar OS-rättigheterna.
– Jag kommenterar inte det här förrän köpare och säljare offentliggör affären, säger han till SVT:s hemsida.
– Affären är inte officiell bara för att Arne Ljungqvist går ut med det här, säger Per Yng.