Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

Syskonen Johansson klara för JVM

Tolv svenska juniorlöpare är uttagna till VM i Tjeckien.
Två av dem kommer från OK Orion.
Båda heter Johansson.
Syskonen Tilda och Anton har intensiva veckor framför sig.
Nyheter • Publicerad 21 maj 2013
Familjeaffär. Storebror Anton Johansson finns också med i den svenska truppen.
Familjeaffär. Storebror Anton Johansson finns också med i den svenska truppen.Foto: orientering.se
VM-klar. Oriontjejen Tilda Johansson är en av de svenska löparna som kommer att kämpa om VM-medaljer i Tjeckien i början av juli.
VM-klar. Oriontjejen Tilda Johansson är en av de svenska löparna som kommer att kämpa om VM-medaljer i Tjeckien i början av juli.Foto: Malin Björkqvist/Skogssport

– Jag trodde verkligen inte att jag skulle komma med, säger 17-åriga Tilda Johansson på telefon från norska Trondheim.

Där befinner sig hon, brorsan Anton samt resten av orienteringsgymnasiet från Sävsjö. 50 ungdomar ska drillas i den norska terrängen under en vecka – ett bra avstamp inför det som komma skall.

Annons

– Det är lägret här, ta studenten, direkt vidare till uppstarten inför VM med ett träningsläger i Åhus, Jukola och sedan Tjeckien, upplyser Anton Johansson och vi förstår med en gång att det inte råder någon brist på aktiviteter.

19-årige Anton har krängt på sig landslagströjan förut. Det har inte två år yngre systern Tilda.

– Det är svårt som 17-åring att tävla mot de som är upp till 20 år, men det ska bara bli kul, säger hon.

– Jag är mest där för att lära och inte för att ta några medaljer. Att se hur det är.

Det är något speciellt med att tävla i landslagsdressen. Det vet Anton Johansson.

– Det är inte lika lätt som många kan tro. Jag vet inte vad det är som händer, kanske sätter man press på sig själv. Huvudet kan spela spratt med dig.

Vad blir rådet till Tilda?

– Att försöka tänka bort allt runtikring. Att ta det som en träning, eller en vanlig tävling.

Kunde du det i debuten?

– Nej, skrattar Anton. Det kunde jag inte.

Annons

I nästa andetag upplyser han om att tävlingarna kommer tv-sändas såväl i den tjeckiska televisionen som på webben. Med andra ord kan vi glömma det där med en vanlig tävling...

– Det blir en ny erfarenhet med kameror i skogen, säger 19-åringen som självfallet har ett år kvar i H20-klassen.

Tilda Johansson hinner med några fler lopp och mästerskap innan juniortiden är över. En av anledningarna till årets många framgångar, inklusive helgens seger i Silva League, stavas flytten till Sävsjö.

– Det är bra träningsmöjligheter och vi tränar varje dag, berättar landslagsdebutanten och bedyrar att hon även hinner med pluggandet på det naturvetenskapliga programmet.

VM-tävlingarna avgörs runt staden Hradec Kralove. De fyra finaldagarna kommer innehålla vitt skilda terrängtyper.

– Långdistansen kommer att bli fysiskt krävande, fartfylld med mycket orientering. Medeldistansen blir mer teknisk med mycket karta, säger Anton Johansson som har haft JVM-deltagande som ett av målen under säsongen.

– Jag har skött vinterträningen bra och det ska bli riktigt kul.

Förutom de båda Orionlöparna är OK Skogsfalkens Simon Smedberg uttagen som reserv till tävlingarna.

– Det har varit en tuff utmaning att ta ut truppen och det vi ser är att det kommer fram en yngre generation med flera duktiga löpare. På tjejsidan är truppen ung och flera är med för att se och lära, säger förbundskaptenen Susanne Wiklund Björk i ett pressmeddelande.

Truppen, damer: Lisa Risby, OK Kåre, Hilda Forsgren, OK Linné, Frida Sandberg, Säterbygdens OK, Sara Hagström, Falköpings OK, Andrea Svensson, OK Tisaren, Tilda Johansson, OK Orion.

Herrar: Emil Svensk, Stora Tuna, Jens Wängdahl, Nyköpings OK, Niklas Aldén, OK Linné, Ludvig Åhlund, OK Nolaskogsarna, Anton Johansson, OK Orion, Ludwig Ljungqvist, IK Hakarpspojkarna.

Reserver: Emma Bjessmo, Bromma-Vällingby OK, Alexandra Bjärrenholt, OK Rodhen, Simon Smedberg, OK Skogsfalken, Oskar Andrén, OK Tisaren.

Så här jobbar Sydöstran med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons