Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

Torstensson glatt förvånad över succén

”Budget-Mjällby” gör succé i allsvenskan.
Laget är fyra i tabellen, laget har gjort näst flest mål, Kristian Haynes ligger i topp i skytteligan och Haris Radetinac finns i toppskiktet i passningsligan.
Allt ser ut gå Mjällby AIF:s väg.
– Jag har hela tiden hävdat, nästan med en dåres envishet, att vi är bättre än vad experterna har hävdat, säger tränaren Anders Torstensson.
Nyheter • Publicerad 14 maj 2013
Svårslagen. Mjällby AIF:s tränare, Anders Torstensson, har fått till Mjällbys spel på bästa sätt. Laget, som av experterna tippades tillhöra bottenregionen, finns i stället med och fajtas i toppen. ?Jag har hela tiden hävdat, nästan med en dåres envishet, att vi är bättre än vad experterna har hävdat?, säger han.
Svårslagen. Mjällby AIF:s tränare, Anders Torstensson, har fått till Mjällbys spel på bästa sätt. Laget, som av experterna tippades tillhöra bottenregionen, finns i stället med och fajtas i toppen. ?Jag har hela tiden hävdat, nästan med en dåres envishet, att vi är bättre än vad experterna har hävdat?, säger han.Foto: Bo Åkesson

Inför årets säsong stod det klart att Mjällby AIF behövde spara pengar. Det fanns inga möjligheter till några spektakulära värvningar. När sedan anfallsesset Pär Ericsson gick sönder och han fick sällskap av Marcus Pode på skadelistan då skulle Mjällby få väldigt svårt i allsvenskan.

Speciellt med tanke på att flera tongivande hade lämnat.

Annons

– Jag tror att det är en förklaring till att det har gått så bra, att allt och alla dömde ut oss.

Det där snacket har dock visat sig vara totalt felaktigt. Anders Torstensson har haft koll på sitt lag.

– Vi gjorde en bra försäsong där facit visade 19–7 i målskillnad, säger han.

Mjällby AIF har ett nytt försvar och just nu är det bara är Daniel Ivanovski som är kvar från de fyra som spelade där mest under förra säsongen.

– Där är nästa förklaring. I fjol förde många spelare, kanske inte, en tynande tillvaro, men de spelade i U 21. De spelarna har verkligen tagit ansvar nu, säger Torstensson.

Av de som startade i 4–1-segern mot Syrianska var bland andra Alexander Lundin, Craig Henderson, Andreas Blomqvist, Viktor Agardius och Robin Cederberg med och spelade U 21-fotboll förra säsongen.

När Pär Ericsson och Marcus Pode gick sönder hämtade man in Hannes Sigurdsson. Islänningen var dock inte i matchform så tränare Anders Torstensson skickade fram Kristian Haynes.

Det där draget var så lyckat det kunde bli. Haynes toppar skytteligaledningen, med sex mål, tillsammans med Moestafa El Kabir, Häcken, och Mattias Lindström, Helsingborg.

Mjällby AIF har gjort 16 mål i allsvenskan. I tabellen, efter söndagens matcher, var det bara Helsingborgs IF som var bättre.

– Min analys är att vi under förra året fick många gratismål tack vare Pär Ericssons individuella skicklighet. Man ska inte förringa det utan snarare hylla honom, men det var han som gjorde jobbet och då behövde ingen annan göra det. Nu saknar vi det och då måste någon annan göra det.

Annons

Och nu är det jobbet fördelat på fler spelare.

– ”Eken” (Marcus Ekenberg), ”Danne” (Daniel Nilsson), Haynes, Haris (Radetinac) och Craig (Henderson) ? alla tog löpningar i djupled mot Syrianska. Det har blivit en väldig positiv effekt. Alla har insett att de måste dra sitt strå till stacken.

Mjällby har efter åtta matcher tagit 15 poäng och är fyra i den allsvenska tabellen.

Är du överraskad över att det har gått så bra?

– Inte överraskad, men glatt förvånad över att vi har varit så stabila i prestationerna hela säsongen och att vi har gjort så många mål. 15 poäng är en bättre utdelning än väntat.

Det är på ett ställe där Mjällby ligger långt ner i statistiken. Det är i publikligan. Mjällby lockar näst minst åskådare i hela allsvenskan – trots succéstarten.

– De lag som vi har mött hemma är kanske inte de lag som lockar mest publik. BP hade en supporter med sig, Syrianska hade fem och det var likadant mot Gävle. Nu möter vi Malmö då blir det ett helt annat drag, säger Torstensson.

Thomas Cedergren
Så här jobbar Sydöstran med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons