Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

Brister i skyddsnät för spelande

På en dryg vecka har 10 000 svenskar stängt av sig själva från att spela om pengar på nätet. Men det nya registret dras med flera problem. - Kunder har kunnat spela hos vissa spelbolag, trots att de stängt av sig, säger Anders Sims, kommunikationschef på Spelinspektionen.(TT)
Publicerad 8 januari 2019

Den nya spellagen som infördes vid årsskiftet var också startskottet för Spelpaus.se, en tjänst från myndigheten Spelinspektionen där privatpersoner själva kan pausa sitt spelande under en bestämd tid. En registrering där ska innebära att det inte går att spela online hos några av de bolag som har licens hos myndigheten. I verkligheten har det varit annorlunda, rapporterar nyhetssajten Breakit som granskat systemet. Ett flertal bolag har valt att bortse från registret, rapporterar Breakit vars reportrar fått spela på sajterna trots att de anmält sig till Spelpaus.se.

””

Automatisk tjänst

Annons

Systemet, som ska hålla pausade spelare borta, är en automatisk digital tjänst. Enligt Anders Sims har en del bolag själva hört av sig efter att spelare kommit igenom skyddsnätet.

””

Ett av bolagen, Aspire Global, erkänner att man inte kopplat sig till tjänsten ännu.

””

Parallellt arbete

Spelinspektionens operativa avdelning är de som ska utöva tillsyn på området, men det 30-talet personer som jobbar där arbetar samtidigt med ansökningar från spelbolag som vill ha en licens i det nya svenska spellandskapet.

””

Han tror dock att det kan ta ett par månader innan det inträffar och utesluter inte att det kan behöva rekryteras mer folk till avdelningen. 60 bolag av de 110 som ansökt har hittills fått licens att verka på den svenska marknaden.

Oklara straffåtgärder

För bolag som medvetet frångår regelverket utlovas straffåtgärder. Exakt hur de kommer att se ut är dock inte ristat i sten.

””

Spelbolag kommer enligt Anders Sims inte att kunna kringgå systemet med att erbjuda "spel utan registrering".

””

TT

Annons
Annons
Annons
Annons