Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

Efter Appletappet: Så ska företag slå i Kina

Apples minskade Iphoneförsäljning i Kina säger en del om trenderna i landet, enligt analytikern Benjamin Cavender. De innebär utmaningar för västerländska företag. - Men jag tror fortfarande att möjligheterna är stora, säger han till TT.(TT)
Publicerad 4 januari 2019

Apple förklarade bolagets vinstvarning till stor del med minskad försäljning i Kina. Vinstvarningen fick kursen att dyka, och bolagets kräftgång innebär att aktien tappat drygt 38 procent av sitt värde sedan toppnoteringen på över 233 dollar i början av oktober i fjol.

Shanghaibaserade Benjamin Cavender vid China Market Research Group säger att en del trender på den kinesiska konsumentmarknaden speglas i Apples fall.

””
Annons

Påverkar andra företag

Cavender säger att en del är specifikt för Apple, exempelvis ökade priser och en brist på teknisk innovation när det gäller de senaste Iphonemodellerna.

””

TT: Påverkar intresset för det lokala även andra inköp?

””
””

Skandinavien trendigt

Cavender nämner att exempelvis mejeriprodukter, där utländska företag tidigare tronat, nu börjar ersättas av inhemska. Och amerikanska Starbucks kämpar när kineserna köper sitt kaffe på den billigare nationella kedjan Luckin Coffee.

För skandinaviska bolag tror han däremot att det kan gå bättre, då skandinaviskt är trendigt i Kina, även om det finns risker.

””

Konsumeter köper kanske färre plagg, men av bättre kvalitet, säger han, och nämner också att en sorts prenumerationstjänst kring kläder som blivit allt mer populärt i Kina.

Även Ikea har en stark ställning, men där utmanar mindre kinesiska företag som kopierar modern möbeldesign och öppnar små butiker runt om, vilket gör att kunderna exponeras för deras möbeldesign, möjligtvis framför Ikeas.

””

Stora möjligheter

Benjamin Cavender tycker fortfarande att den kinesiska marknaden är intressant för västerländska företag. Men företag måste vara noggrannare, och exempelvis tänka på hela köpupplevelsen, och att göra den unik, lockande och minnesvärd. Det räcker inte längre med att öppna en butik eller en köpsajt.

””

TT

Annons
Annons
Annons
Annons