Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

EU-bas vill ha snabbare skattebeslut

Kravet på enhällighet i skattebeslut i EU borde slopas för att få snabbare beslut, anser EU-kommissionen som nu på allvar inleder ett försök att i stället avgöra skattefrågor med majoritetsbeslut.(TT)
Publicerad 15 januari 2019

Kravet på enhällighet i skattebeslut i EU borde slopas för att få snabbare beslut, anser EU-kommissionen som nu på allvar inleder ett försök att i stället avgöra skattefrågor med majoritetsbeslut.

"På 50-talet var det kanske logiskt att kräva enhälliga beslut på det här området, men det är det inte i dag", säger finanskommissionären Pierre Moscovici i ett pressmeddelande.

Annons

Tanken är att först övergå till majoritetsbeslut i kampen mot skattefusk och därefter även för skattefrågor i syfte att exempelvis skydda miljön. I senare steg - som kommissionen vill se införda senast år 2025 - talar man även om majoritetsbeslut i frågor om moms, en gemensam bolagsskattebas och digitalskatt.

Det lär dock bli svårt att få planerna godkända, eftersom flera EU-länder redan på förhand är skarpt kritiska. Även i EU-parlamentet finns många kritiska röster.

"Rätten för varje medlemsland att fatta egna beslut om beskattning är grundläggande", anser till exempel svenske ledamoten Gunnar Hökmark (M).

TT

Annons
Annons
Annons
Annons