Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

Hamnfack strejkvarslar - kräver eget avtal

Svenska Hamnarbetarförbundet varslar om punktstrejker i flera svenska hamnar. Och de är beredda att fortsätta att trappa upp stridsåtgärderna för att nå sitt mål - ett eget kollektivavtal. Hamnarbetarförbundet varslar om punktstrejker i bland annat Sundsvall, Helsingborg, Gävle och Söderhamn.(TT)
Publicerad 14 januari 2019

Hamnarbetarförbundet varslar om punktstrejker i bland annat Sundsvall, Helsingborg, Gävle och Söderhamn. Strejkerna bryter ut den 23 januari och omfattar några timmars arbetsnedläggelse. Om inget genombrott sker kan ytterligare varsel komma.

””

Omkring hälften

Annons

Bakgrunden till konflikten är att omkring hälften av landets hamnarbetare - de som inte är med i Transportarbetareförbundet - saknat avtal i snart fem decennier. Det beror på att arbetsgivaren Svenska Hamnar redan har ett rikstäckande kollektivavtal med LO-förbundet Transport och inte vill ha flera kollektivavtal för samma avtalsområde. Den utlösande faktorn till konflikten nu är en förändring av arbetsgivarpartens policy vad gäller Hamnarbetarförbundet i april 2018.

””

Under hösten har parterna suttit i förhandlingar i försök att nå fram till ett kollektivavtal, men de har inte kunnat komma överens.

””

Eskalera trycket

Hamnarbetarförbundet å sin sida säger att arbetsgivarna avvisat deras förslag och att de därför känner sig tvingade att ta till stridsåtgärder. Och de inleder nu med en rad punktstrejker.

””

Joakim Ärlund beklagar beslutet.

””

Men parterna har olika beskrivningar om vad det är som egentligen har legat på bordet.

””

TT

Annons
Annons
Annons
Annons