Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

Småsparares slarv kan vara marknadsmissbruk

Antalet anmälningar om misstänkt marknadsmanipulation ökade i fjol. Okunskap hos småsparare förklarar devis ökningen. Under 2018 anmäldes 403 fall av misstänkt marknadsmanipulation jämfört med 267 fall 2017.(TT)
Publicerad 8 januari 2019

Under 2018 anmäldes 403 fall av misstänkt marknadsmanipulation jämfört med 267 fall 2017.

Misstänkt marknadsmanipulation omfattar olika handlingar som syftar till att sprida vilseledande information om tillgång, efterfrågan eller pris på marknaden.

Annons

Enligt Peter Hallström, finansinspektör på avdelningen för marknadstillsyn på Finansinspektionen handlar det ofta om värdepapper som handlas på mindre listor med större spread (skillnaden mellan köp- och säljkurs). Han ser flera förklaringar till ökningen.

””

Tidigare skickade Finansinspektionen över alla fall av misstänkt marknadsmissbruk till Ekobrottsmyndigheten för utredning. Sedan 2017 behåller FI de ringa ärendena medan de som bedöms som normalärenden och grövre skickas vidare till Ekobrottsmyndigheten.

Otillåten flytt

Enligt Hallström handlar en stor andel av de ringa fallen om okunskap hos småsparare och att de inte tänkt igenom konsekvensen av sitt agerande

””

Ett beteende som också anmäls till Finansinspektionen är personer som flyttar aktier från sin depå till sitt investeringssparkonto och därmed gör avslut med sig själv.

Ibland kan de anmälda egna avsluten stå för 60-80 procent av volymen i en aktie, vilket kan ge en felaktig signal till marknaden. Trots att den här typen av överträdelser ibland är oavsiktliga kan de resultera i sanktioner.

I fjol skickades 52 fall av misstänkt marknadsmanipulation och 172 fall av misstänkt insiderhandel till Ekobrottsmyndigheten. Av dessa ledde sex fall av marknadsmanipulation och fyra fall av insiderbrott till åtal. Två av de misstänkta fallen av insiderbrott och samtliga fall av misstänkt marknadsmanipulation ledde till fällande dom.

Snabb bevissäkring behövs

Enligt Thomas Langrot, chefsåklagare på Ekobrottsmyndigheten beror det låga antalet åtal av insiderbrott på att de är svåra att leda i bevis.

””

Framgångsfaktorn för att lösa den här typen av brott är, enligt Langrot, snabb bevissäkring i form av beslagtagna datorer eller mobiltelefoner. Myndigheten har dock inte möjlighet att göra så många tillslag , vilket leder till att ärenden som berör mindre grova brott ofta skrivs av.

””

TT

Annons
Annons
Annons
Annons