Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

Aleksijevitj på plats i Stockholm

Nobelpristagaren i litteratur har anlänt till Sverige. Vid en första presskonferens talade Svetlana Aleksijevitj bland annat om vad som driver henne att fortsätta skriva. - Jag vill veta vilka vi är, varför våra liv ser ut som de gör.(TT)
Publicerad 6 december 2015

Den 10 december tar den vitryska författaren Svetlana Aleksijevitj officiellt emot Nobelpriset i litteratur, men innan dess väntar flera dagar med fulla scheman i den svenska huvudstaden. Förutom att hålla sin Nobelföreläsning ska Aleksijevitj även, bland annat, samtala med utrikesminister Margot Wallström på Kulturhuset Stadsteatern.

Reaktioner i Vitryssland

Annons

Aleksijevitjs Sverigebesök inleddes med en första presskonferens. Ett stort antal journalister, inte minst från ryskspråkiga medier, hade samlats i anrika Börshuset i Gamla stan. Många var intresserade av hur beskedet om Nobelpriset togs emot i Vitryssland, där Aleksijevitj böcker har varit svåra att få tag i på grund av hennes kritik mot Lukasjenkoregimen.

””

Det är inget ovanligt, menar Svetlana Aleksijevitj. Angående kritiken att hon ska ha fått Nobelpriset på grund av "Rysslandsfobi" menar hon att den var väntad.

””

Ingen långklänning

I sitt livsverk om fem böcker, "Utopins röster", skildrar Svetlana Aleksijevitj människors liv i de forna Sovjetstaterna. Hennes litterära stil är dokumentär; hon samlar och för vidare vittnesmål. När hon får frågan vad som driver henne att fortsätta berätta, visa och kritisera nämner hon just människorna som den främsta orsaken.

””

Hon bekräftar också att hon inte kommer att bära långklänning vid sin Nobelföreläsning.

””

På frågan om hon är glad över priset svarar hon med ett leende.

””

TT

Annons
Annons
Annons
Annons