Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

"Gräns" utses till årets svenska film

Ali Abbasis "Gräns" får filmpriset Greta, som delas ut årligen av Svenska Filmkritikerförbundet till årets bästa svenska film. I ett uttalande tackar Abbasi för hyllningen och passar på att vädra sina kluvna känslor gentemot kritiker.(TT)
Publicerad 10 januari 2019

Ali Abbasis "Gräns" får filmpriset Greta, som delas ut årligen av Svenska Filmkritikerförbundet till årets bästa svenska film.

I ett uttalande tackar Abbasi för hyllningen och passar på att vädra sina kluvna känslor gentemot kritiker.

Annons

"Jag har själv ett komplicerat förhållande till kritiker: de kan få mig att svänga mellan megalomani och mindervärdeskomplex. Det jag gillar med filmkritik är att den kan bryta normen och övertyga andra om en ny normalitet, legitimera filmen och argumentera för konstens existens bättre än jag kan göra", skriver han.

Det är inte första gången som gänget bakom "Gräns" hyllas. Filmen har vunnit flera priser, däribland Un certain regard vid filmfestivalen i Cannes, och utsetts till Sveriges Oscarsbidrag, dock utan att ta sig vidare i nomineringsprocessen. Filmen har också chans på pris i hela nio kategorier under årets Guldbaggegala.

TT

Annons
Annons
Annons
Annons