Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

Nyholm tävlar på Göteborgs filmfestival

Miia Tervos "Aurora" inviger Göteborgs filmfestival i år. Förutom att ha världspremiär på festivalen tävlar filmen även om det prestigefulla Dragon Awards. Det gör även Guldbaggebelönade Johannes Nyholm.(TT)
Publicerad 8 januari 2019

Med en prissumma på en miljon kronor är Dragon Award Best Nordic Film ett av världens största filmpriser. Då är det naturligt att det står i fokus när Göteborgs filmfestival presenterar sitt program - så även i år.

Den här gången tävlar, förutom invigningsfilmen, även bland andra Guldbaggebelönade Johannes Nyholms "Koko-di koko-da". Filmen, som får världspremiär på Sundancefestivalen i Utah om några veckor, handlar om ett par som åker på tältsemester men som får sina försök att rädda förhållandet hotade av en varietéartist med följe som terroriserar paret.

Annons

Klaustrofobi

Svenska Pella Kågerman och Hugo Liljas "Aniara" finns också bland de tio tävlande. Filmen har väckt uppmärksamhet för sin annorlunda visningsmetod: Festivalen har byggt sarkofager där biobesökarna kan titta på filmen för att få en klaustrofobisk upplevelse som gör att man känner sig som en i besättningen på filmens rymdskepp.

Nytt för i år är att festivalen även delar ut vandringspriset Audentia Award som går till en kvinnlig filmare, samt att man instiftar ett genusneutralt skådespelarpris.

Festivalgäster

Årets hedersgäst, den danske skådespelaren Mads Mikkelsen, dyker förstås upp på festivalen. Det gör även Tuva Novotny, som är dubbelt aktuell under festivalen som regissör för både tävlingsfilmen "Blind spot" och festivalens smyginvigningsfilm "Britt-Marie var här". Bland andra som kommer till Göteborg med sina aktuella filmer finns danskarna Bille August, Thomas Vinterberg samt Joachim och Emil Trier. Även franska regissören Julie Bertucelli kommer med sin film "Claire darling".

Göteborgs filmfestival äger rum den 25 januari-4 februari.

TT

Annons
Annons
Annons
Annons