Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

Centerns ledning säger ja till Löfven

Centerns ledning säger ja till att släppa fram Socialdemokraternas Stefan Löfven som statsminister. - Sverige behöver en ny regering, säger partiledaren Annie Lööf. Hon lämnade beskedet efter att Centerns partistyrelse och riksdagsgrupp diskuterat regeringsfrågan på fredagen.(TT)
Publicerad 11 januari 2019

Hon lämnade beskedet efter att Centerns partistyrelse och riksdagsgrupp diskuterat regeringsfrågan på fredagen.

””

Därför rekommenderar Centerns ledning att partiets förtroenderåd på lördag säger ja till Löfven. Enligt Lööf fanns en överväldigande majoritet i partistyrelse och riksdagsgrupp för den linjen.

Annons

Det regeringsalternativ som Centerns ledning säger ja till innebär att S och MP bildar regering. Enligt utkastet till överenskommelse mellan S, MP, C och L ska man samarbeta om budgeten och ett antal politiska frågor.

””

V hålls utanför

Avgörande för Centerledningens val av regering har varit att Sverigedemokraterna inte får inflytande.

””

Även Vänsterpartiet kommer att stängas ute. I utkastet står att "denna överenskommelse innebär att Vänsterpartiet inte kommer att ha inflytande över den politiska inriktningen i Sverige under den kommande mandatperioden".

Utkastet till överenskommelse innebär också ett stopp för V:s hjärtefråga: att begränsa vinsterna i skattefinansierade privata välfärdsföretag. Den så kallade Reepaluutredningen är, enligt Lööf, "begravd med besked".

Vänsterpartiet skulle dock tillsammans med M, KD och SD kunna stoppa Löfven som statsminister i riksdagens omröstning på onsdag.

””

V ville på fredagen inte uttala sig.

C-krav uppfyllda

I utbyte mot att släppa fram Löfven som statsminister har Centern och Liberalerna bland annat fått bättre villkor för företagare, som sänkt arbetsgivaravgift. De har även fått ett breddat rut-avdrag och borttagen värnskatt 2020.

””

Arbetslöshetsförsäkringen ska reformeras, liksom Arbetsförmedlingen. I överenskommelsen står också att arbetsrätten ska moderniseras, bland annat genom ett utökat antal undantag från turordningsreglerna vid uppsägning.

Annons

Överenskommelsen innehåller också åtgärder för att det ska vara lättare att leva på landsbygden. De har, enligt Lööf, varit viktiga för att kunna säga ja till Löfven.

Det handlar till exempel om bättre infrastruktur, fler servicekontor, ett förändrat strandskydd och starkare äganderätt för skogsägare. Ett kraftfullt "bondepaket" aviseras med åtgärder för att underlätta för bönderna. Nya stambanor för höghastighetståg ska färdigställas.

Fri hyressättning vid nybyggnation ska införas och uppskovsräntan på vinster från bostadsaffärer tas bort.

Asyllagen förlängs

Den stramare tillfälliga asyllagen ska förlängas i två år, men samtidigt återställs rätten till familjeåterförening för alternativt skyddsbehövande. Liberalerna har i utkastet fått gehör för språkkrav för att få medborgarskap. Centern har fått acceptera ett stopp för nya religiösa friskolor.

Socialdemokraterna får påbörja införandet av sitt vallöfte om en familjevecka, det vill säga mer ledighet för föräldrar. Det blir också mer pengar till kommunerna.

Enligt utkastet ska de fyra partierna även samarbeta om en framtida stor skattereform och en grön skatteväxling.

””

Liberalerna ska ta ställning till om man ska stödja Löfven eller Kristersson på ett partiråd på söndag.

På frågan om Alliansen nu är död svarar Lööf:

””

TT

Annons
Annons
Annons
Annons