Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

Ansvaret för läkemedel ska bli tydligare

Den så kallade läkemedelsutredningen överlämnades i dag till regeringen. Syftet med utredningen är att förbättra dagens system för att finansiera, subventionera och prissätta läkemedel.(TT)
Publicerad 11 januari 2019

Den så kallade läkemedelsutredningen överlämnades i dag till regeringen. Syftet med utredningen är att förbättra dagens system för att finansiera, subventionera och prissätta läkemedel.

I utredningen föreslås bland annat att dagens riktade statsbidrag för läkemedelsförmånerna förs över till det generella statsbidraget, samtidigt som landstingen ska få behålla all återbetalning från avtal med läkemedelsbolag. Detta, menar utredningen, skapar incitament för landstingen att effektivisera sin läkemedelsanvändning.

Annons

Utredningen föreslår också att det ska bli möjligt för landstingen och företag att sluta avtal. Dessa avtal ska dock gälla nationellt, för att förutsättningarna ska bli så jämlika som möjligt.

Vad gäller dyra särläkemedel, för patienter med mycket ovanliga sjukdomar, föreslår utredningen en utvecklad solidarisk finansiering. Vidare föreslås även att apotekens förhandlingsrätt för parallellimport av läkemedel tas bort.

Sammantaget, menar utredaren Toivo Heinsoo, kommer dessa förändringar resultera i tydligare ansvar och regler för läkemedel.

TT

Annons
Annons
Annons
Annons