GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Fentanyl snart dödligaste drogen

Nätdrogen fentanyl är på väg att gå om heroin som den dödligaste drogen i landet, uppger P4 Östergötland. Fentanyl finns i flera varianter och beredningsformer, bland annat som nässpray, och har ökat kraftigt sedan det dök upp på marknaden för omkring tre år sedan.(TT)
Publicerad 30 december 2017

Fentanyl finns i flera varianter och beredningsformer, bland annat som nässpray, och har ökat kraftigt sedan det dök upp på marknaden för omkring tre år sedan.

””

De första dödsfallen av fentanylanaloger rapporteras under 2015 och sedan dess har de ökat kraftigt, från 34 2015 till 74 till och med november 2017. Samtidigt har dödsfallen orsakade av heroin minskat.

I december narkotikaklassades ytterligare en fentanylvariant - cyklopropylfentanyl - och om de dödsfallen räknas in för 2017 verkar det som om fentanyl tar över topplaceringen som den dödligaste drogen.

””

Fentanyl är ett smärtlindrande läkemedel. Fentanylanaloger är kemiska variationer på fentanyl med liknande effekt.

TT