Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

Forskare: Anabola kan öka äldres livslust

Forskare vid Luleå universitet menar att äldre personer borde kunna behandlas med små doser anabola steroider för att öka livslusten och förbättra hälsotillståndet. De vill därför läkemedelspröva preparaten.(TT)
Publicerad 6 februari 2015

En av forskarna vid Luleå tekniska universitet är Anders Eriksson, som länge studerat anabola androgena steroiders påverkan på musklerna. Som tidigare landslagman i styrkelyftning har han gått från ett fokus på dopning inom idrott, till att mer intressera sig för hur preparaten skulle kunna påverka människor utanför idrottens värld.

Rå på fallolyckor

””
Annons

Ökad känsla av pigghet, ökad könsdrift, minskning av fett och ökad muskelmassa är några av effekterna han nämner. Och en positiv förlängning av detta skulle kunna vara att det stora antalet fallolyckor minskar.

””

"Mycket dyrt"

Anders Rane, professor i klinisk farmakologi, har länge forskat runt anabola steroider. På Karolinska finns dels ett labb som arbetar med idrottsprover, dels ett som tar hand om prover från sjukvården, samt en jour som arbetar med dopningens avigsidor i samhället.

Han känner igen tankarna om mindre doser i medicinskt syfte från amerikanska studier, men ser i dag inget som tyder på att det skulle bli verklighet.

””

En anledning är att det saknas ekonomiska incitament. Dessutom är det mycket svårt att visa effekterna på äldre personer som är så olika när det gäller övrig läkemedelsbehandling, sjukdomar och mental kapacitet. Biverkningarna är också svåra att förutse även vid små doser.

””

TT

Annons
Annons
Annons
Annons