GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Nekat stöd till IS-återvändare olagligt

Personer som anslutit sig till terrororganisationen IS ska nekas försörjningsstöd i Staffanstorp - det förslaget behandlades under kommunstyrelsens sammanträde. Enligt forskare saknar förslaget lagligt stöd.(TT)
Publicerad 20 mars 2019

Förslaget som behandlades under kommunstyrelsens sammanträde på onsdagen i Staffanstorp lades fram av Christian Sonesson (M), kommunstyrelsens ordförande. I förslaget står det bland annat att återvändande IS-terrorister inte är välkomna till Staffanstorps kommun, och att de inte kommer att erhålla stöd av kommunen i någon form.

"Kommunen kommer inte att utbetala försörjningsbidrag, hjälpa till med bostad, vuxenutbildning eller på annat sätt bidra med samhällelig service", står det i förslaget.

Pierre Sjöström (S), oppositionsråd i Staffanstorp, är kritisk till Sonessons förslag.

"Populistiskt förslag"

””

Christian Sonesson förutsätter att det finns en bred majoritet för förslaget i kommunfullmäktige som ska ta ställning till det vid nästa sammanträde.

””
””

Saknar stöd

Även forskare har ställt sig kritiska till förslaget och menar det saknar lagligt stöd. Moa Kindström Dahlin, universitetslektor i offentlig rätt vid Uppsala universitet hänvisar till socialtjänstlagen som alla kommuner är bundna till.

””

Skulle socialnämnden i Staffanstorp ändå välja att göra det kommer ärendet att gå vidare till domstol, säger hon.

””

Har rätt att söka stöd

Tapio Salonen, professor i socialt arbete vid Malmö universitet, kallar förslaget för "trams".

””

Christian Sonesson har "noterat debatten" och säger att man inte har för avsikt att bryta mot gällande lagstiftning.

””

TT har sökt Moderaterna på riksplanet som har avböjt att kommentera.

TT