Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

Migrationsverket pressat av minskade resurser

När Migrationsverket går in i 2019 är det med ytterligare en miljard kronor mindre i anslag. Fler neddragningar ska göras - men enligt ställföreträdande generaldirektör Inga Thoresson Hallgren går det för fort. Verkets budget var det gångna året 800 miljoner kronor lägre än under 2017.(TT)
Publicerad 2 januari 2019

Verkets budget var det gångna året 800 miljoner kronor lägre än under 2017. Antalet medarbetare har minskat kraftigt - från cirka 8 000 till dagens drygt 6 000. Och när besparingarna fortsätter 2019 är det med ytterligare en miljard mindre i anslag.

””
””

Ytterligare neddragningar

Annons

Medarbetarna i Karlskrona, Karlstad, Kiruna, Lindesberg och Östersund har fått besked om att deras verksamheter ska avvecklas helt under året. Asylprövningsenheterna i Flen, Norrköping, Jönköping, Sundsvall och Örebro ska även de läggas ned, enligt ett nytt inriktningsbeslut.

Thoresson Hallgren kan inte svara på hur många anställda som berörs, men befarar att det kan komma att kosta mer än man sparar.

””

Riskerar ökade väntetider

Men omställningen kan enligt henne också få effekter på handläggningstiderna.

Myndigheten har fått krav på sig att öka effektiviteten, och trots mindre resurser lyckades Migrationsverket korta köerna under 2018.

Med totalt 350 000 avgjorda ärenden har man klarat av sina mål. Antalet förstagångsansökningar för arbetstillstånd är dock fler än tidigare, och vad gäller medborgarskap har antalet nya ärenden ökat dramatiskt.

””

TT

Annons
Annons
Annons
Annons