Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

Ny guldjakt i Småland

Småland har gott om gröna skogar. Men finns där även guld? Det hoppas åtminstone ett brittiskt gruvbolag, som har ansökt om att få undersöka mark i Högsby, skriver Barometern. Bolaget är intresserat av mark runt Fagerhult och Skinberga, områden där det redan tidigare gjorts försök att hitta den ädla metallen.(TT)
Publicerad 4 januari 2019

Bolaget är intresserat av mark runt Fagerhult och Skinberga, områden där det redan tidigare gjorts försök att hitta den ädla metallen. Bara några mil norrut, i Ädelfors, kan turister försöka vaska guld och där låg även Sveriges första guldgruva, som lades ner 1889.

Bolaget vill nu kartlägga flera tusen hektar mark i jakten på mineraler och har skickat in en ansökan om undersökningstillstånd till myndigheten Bergsstaten.

Annons

Guld må glimma, men det som företaget främst lär vara intresserat av är kobolt och bly, enligt Anders Jakobsson på Bergsstaten, som påpekar att det återstår många steg innan företaget kan börja leta fyndigheter.

””

Om det finns tillräckligt med mineraler för att man ska kunna överväga kommersiell brytning återstår också att se. Beslutet om tillståndet fattas senare i januari.

TT

Annons
Annons
Annons
Annons