Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

Expert: En överdriven tolkning av texten

Tunga försvarspolitiker, som står på motsatt sida i Natofrågan, anser att landets högsta militära ledning tar ställning för ett Natomedlemskap. Men en försvarsexpert tycker att slutsatsen är en överdriven tolkning av texten som Försvarsmakten lämnat till regeringen.(TT)
Publicerad 15 mars 2017

I ett underlag som ÖB Micael Bydén och Högkvarterets chef Dennis Gyllensporre lämnat till regeringen pekar de ut fördelarna med "traktatsbundna försvarsförpliktelser", alltså det som finns i Nato, skriver Svenska Dagbladet.

Uppgifterna tolkas som att försvarsledningen ändrar kurs i Natofrågan, något som möts av både hejarop och hård kritik.

Annons

Vänsterpartiets Stig Henriksson (V), ledamot i försvarsutskottet, tycker att det är på gränsen till att ÖB begått tjänstefel.

””

"Intressant avslöjande"

Även försvarsutskottets ordförande Liberalernas Allan Widman (L) anser att ÖB tar ställning för ett Natomedlemskap. Widmans kollega i den Nato-vänliga Alliansen, försvarsutskottets ledamot Hans Wallmark (M), ser också uppgifterna som ett ställningstagande.

””

"Inga kommentarer"

Försvarsminister Peter Hultqvist vill inte kommentera formuleringarna i underlaget.

””

TT: Hultqvist tycker inte att formuleringarna är en rekommendation att gå med i Nato?

””

Håller inte med

Försvarsmaktens kommunikationsdirektör Marcela Sylvander skriver på Twitter: "SvD antyder att ÖB tar ställning för försvarspakt. Det är fel. ÖB för ett generiskt resonemang kring olika samarbeten o konsekvenserna".

Inte heller Kjell Engelbrekt, professor i statsvetenskap vid Försvarshögskolan i Stockholm, tycker att Försvarsmakten tar ställning för ett medlemskap i Nato.

””

TT

Annons
Annons
Annons
Annons