Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

Plast dödar havens fiskyngel

Fiskyngel i Östersjön föredrar mikroplaster framför vanlig föda. Med förödande konsekvenser som följd. De växer sämre och deras livsviktiga rädsla för rovdjur försvinner, visar banbrytande svensk forskning.(TT)
Publicerad 2 juni 2016

Eventuellt kan fynden förklara varför bestånden av både gädda och abborre minskat kraftigt i vissa områden i Östersjön.

””

Mikroplaster är ytterst små plastpartiklar, mellan en tusendels och fem millimeter stora. Utsläppen i Östersjön kommer bland annat från slitage av bildäck, båtfärger, tvätt av syntetiska kläder samt hygienprodukter, som tandkräm och smink.

Annons

På vissa ställen i Östersjön finns fler än 100 000 partiklar per 1 000 liter vatten.

””

Plastmat

Forskningen, som är utförd på abborre, visar att för ägg som utsätts för mikroplaster i koncentrationer motsvarande de som finns på vissa platser i Östersjön minskar kläckningen med 16 procent, jämfört med andra ägg. Efter två veckor är ynglen dessutom påtagligt mindre och deras beteende är förändrat. I stället för att simma runt står de mest stilla på botten.

Men det som förvånar forskarna mest är att ynglen inte bara äter, utan tycks föredra plastpartiklar framför zooplankton som är deras naturliga föda, vilket resulterar i näringsbrist.

””

De giftiga partiklarna resulterar också i att ynglens naturliga rädsla för rovdjur försvinner. De reagerar inte på de dofter som normalt gör att yngel gömmer sig för exempelvis gäddor eller större abborrar.

I ett experiment hade smågäddor i ett akvarium utan mikroplaster ätit upp hälften av ynglen efter 24 timmar. I akvariet med mikroplaster, däremot, var samtliga yngel borta efter bara 16 timmar.

””

Oklar minskning

På senare tid har rapporter förekommit, om att bestånden av både gädd- och abborryngel minskat kraftigt på vissa platser i Östersjön. Huruvida mikroplaster har något med saken att göra vet inte forskarna ännu.

Sture Hansson, professor emeritus i systemekologi vid Stockholms universitet, som inte är inblandad i den aktuella forskningen, höjer dock ett varningens finger för att dra för snabba slutsatser.

””

TT

Annons
Annons
Annons
Annons