Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

RÅ: Anonyma vittnen kan behövas

Riksåklagaren kräver flera nya verktyg för att bekämpa den grova organiserade brottsligheten. En ny lag om datalagring är helt avgörande - och hon utesluter inte heller att man kan behöva utreda om anonyma vittnen ska tillåtas.(TT)
Publicerad 15 januari 2019
””

Brutalt våld, utbredd drogförsäljning och gängkriminella som skjuter och hotar. Brottsligheten har blivit både mer komplicerad och svårutredd. I många fall har gamla metoder spelat ut sin roll, som hemlig avlyssning som inte fungerar i en tid då nästan alla kommunicerar via appar. Samtidigt är färre beredda att vittna och polisen har också fått svårare att komma in i de kriminella miljöerna och spana.

På Åklagarmyndighetens önskelista står bland annat ny lagstiftning om datalagring.

Annons

Vittna anonymt

I dag får rättsväsendet inte ut viktiga uppgifter som var en telefon befunnit sig eller vilka kontakter den haft.

””

Men det kan också bli nödvändigt att undersöka om personer ska kunna få vittna anonymt, anser hon. Särskilt i utsatta områden är det ofta svårt att få folk att medverka i utredningar.

””

I Danmark och Norge har lagstiftning om anonyma vittnen funnits under många år.

””

Införa kronvittnen

Ytterligare en möjlighet att lösa fler brott kan vara ett system för kronvittnen - alltså möjligheten för misstänkta att få lägre straff om de vittnar om sina medbrottslingar.

””

Hon lyfter även den nya lagen om hemlig dataavläsning, som ger polisen en möjlighet att spionera i brottsmisstänktas datorer och mobiler.

Både den lagen, och den nya lagen om datalagring, har fastnat på regeringskansliet. På grund av regeringskaoset har de inte kunnat läggas fram för riksdagen.

””

Kommer bli fler

Just nu genomförs en mycket stor satsning på polisen. Men för att den ska leda till att fler brottslingar även döms måste även Åklagarmyndigheten stärkas, vilket RÅ tidigare påpekat.

Annons

I år får man 90 miljoner kronor extra i den M-KD-budget som röstades igenom i riksdagen, och de pengarna kommer framför allt att gå till att anställa fler.

””

TT

Annons
Annons
Annons
Annons