Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

Statsvetare: Logiskt att V vill ha köttben

Vänsterpartiet har bra skäl för att både släppa fram och stoppa en S-regering. Släpps den fram växer utrymmet till vänster för V som kan expandera, och stoppas den så visar partiet sin makt. Men om det blir extraval riskerar partiet att straffas, anser statsvetare.(TT)
Publicerad 13 januari 2019

Politiken i uppgörelsen mellan S, MP, C och L ligger väldigt långt ifrån Vänsterpartiets, och det gör att det vore helt logiskt för partiet att stoppa en S- och MP-regering, förklarar Tommy Möller, professor i statsvetenskap vid Stockholms universitet.

””

V kan välja

Annons

V har helt enkelt ett läge där de kan välja - stoppa, och visa sin makt och ilska, eller släppa fram - förmodligen under kraftiga protester och med skarpa markeringar - och växa rejält.

””

Att det nu börjar dyka upp uppgifter om att V överväger ett nej är inte ologiskt, anser Henrik Ekengren Oscarsson, professor i statsvetenskap vid Göteborgs universitet.

””

Ett hot om att rösta nej skulle på så vis kunna fungera som en förhandlingsstrategi i förhoppning om att de fyra partierna som kommit överens går med på att göra sakpolitiska eftergifter till V, säger Ekengren Oscarsson. Frågan är bara hur S, MP, C och L skulle kunna gå till väga för att blidka V.

””

Extraval om V säger nej

Statsvetaren Jenny Madestam anser att ett nej från Vänsterpartiet lär motiveras ideologiskt, men påpekar att partiet sannolikt även hyser förhoppningar om effekterna av ett sådant beslut.

””

SD också blockerade

””

Han tror att det kan göra att SD skulle kunna stoppa även en M- och KD-regering. Då kan det bli fråga om nyval, om inte andra lösningar plötsligt uppenbarar sig.

””

Om ett nej från V i slutänden skulle innebära ett extraval finns risken att partiet hamnar i en svår situation, spår Madestam.

””
””

Liberalernas partiledare Jan Björklund kommenterade uppgifterna om V:s funderingar under L:s partiråd, och varnade för att V släpper fram en högerregering om de nobbar S och MP.

TT

Annons
Annons
Annons
Annons