Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

Äldre hårt drabbade efter stormen

Stormen Alfridas framfart har drabbat sjuka och äldre hårt i Norrtälje kommun. Många har varken ström eller täckning på mobilen och ett stort antal trygghetslarm har slutat att fungera. - Det är en jätteutmaning, säger kommunikationschefen Lars Lindberger.(TT)
Publicerad 4 januari 2019

Uppland, och den vidsträckta Norrtälje kommun i synnerhet, fick ta en stor smäll under Alfridas härjningar. Fortfarande är tusentals hushåll strömlösa och för många kan det dröja över en vecka innan elen är tillbaka.

””

Äldre personer vars telefoner och trygghetslarm slutat fungera är bland de svårast drabbade. Av totalt 2 000 som har trygghetslarm - är ungefär 400 ur funktion.

””
Annons

Stor utmaning

Men den största utmaningen är däremot de personer som är sjuka och äldre - men som inte har hemtjänst.

””

Från Norrtälje kommuns håll pågår flera insatser för att undsätta de drabbade. Fem brandstationer har öppnat dit man kan komma och hämta vatten, värma sig, ladda telefonen och i värsta fall övernatta. Kommunen är även i färd med att frigöra sovplatser på bland annat vandrarhem och kursgårdar.

””

De personer som varit inlagda på sjukhus och inte kan åka hem på grund av strömavbrotten, omdirigeras till andra sjukhus.

Alla kommunens badhus håller från och med fredagen öppet utan inträdesavgift för den som vill komma och duscha eller basta. På lördagen öppnar ett kommunikationscenter dit invånare kan ringa mellan klockan 09 och 15.

Alternativa skollokaler

Nästa onsdag tar jullovet slut och för elever i strömlösa skolor kan det bli aktuellt med alternativa undervisningslokaler till terminsstarten.

””

Initiativen från civilsamhället har inte låtit vänta på sig.

””

TT

Annons
Annons
Annons
Annons