Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

Strömlös januari för lantbrukaren Jonny

Arholma i Norrtälje skärgård drabbades hårt av stormen Alfrida. Fallna träd präglar hela ön, och strömmen väntas inte tillbaka förrän i slutet av januari. Med fyrhjuling och motorsåg har öbon och lantbrukaren Jonny Nord ägnat dagarna sedan stormen åt att undsätta sina grannar.(TT)
Publicerad 12 januari 2019

Jonny Nord tar emot TT på bryggan i Arholma. En passbåtslinje förbinder ön med Björkö på fastlandet.

Under färden med fyrhjuling runt ön syns Alfridas härjningar tydligt. Stora, fallna tallar och granar med tre meter höga rotvältor kantar de smala, isiga vägarna.

Annons

Enligt Vattenfalls senaste prognos väntas strömmen inte tillbaka förrän den 25 januari.

””

Måste avfärda

Jonny Nord är tillsynsman på Skärgårdsstiftelsen och något av en alltiallo på Arholma. Runt hälften av öns areal är naturreservat, som förvaltas av stiftelsen.

Ett 50-tal åretruntboende bor på ön, och som den ende med motorsågsbehörighet har Nord ägnat dagarna sedan stormen åt att åka runt ön och hjälpa sina grannar att röja.

””

Vattenfall har levererat tre 18 kilowatts dieselkraftverk till ön. Ett av dem används för att hålla Jonny Nords jordbruk med ett 50-tal kor igång, det andra används av polisens telefoncentral och det tredje av öns vandrarhem.

Hjälpa nollåttorna

Elbolaget har nu fått mobilisera personal från hela landet. På Arholma möter TT Niklas Västerberg och Erik Granberg från Arvidsjaur, som är i färd med att resa fallna ledningsstolpar.

””

Vattenfall har även helikoptrar på plats, för att få översikt över elledningarna och hjälpa till att röja träd med motorsågar som fästs på undersidan.

Jonny Nord uppskattar att flera tusen kubikmeter skog fallit på Arholma och intilliggande Idö. Några säkra siffror finns inte än - att få översikt väntas ta flera veckor.

””

Värsta stormen

Annons

Stämningen bland öborna är lugn - som vana skärgårdsbor har de en grundberedskap, och de flesta har fått upp egna generatorer till sina hus.

Alla TT möter är dock ense om att stormen är det värsta de varit med om på ön.

””

Claes Örtendahl, också pensionär, sov bara en timme under stormnatten.

””

Ingen uppgiven

Öborna sätter ingen större tilltro till Vattenfalls prognoser för när strömmen ska komma tillbaka - men överlag är de förstående gentemot elbolaget.

””

När han tar farväl vid bryggan, på väg till nästa undsättningsuppdrag med sin fyrhjuling, är han trots allt påfallande glad i hågen.

””

TT

Annons
Annons
Annons
Annons