Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

Studie: Antidepressiva ger inte ökad fallrisk

Antidepressiv medicin ökar inte risken för fall och höftfrakturer hos äldre. I stället kan det vara depressionen och andra sjukdomar som ökar fallrisken, enligt en ny studie. Resultatet går tvärtemot tidigare studier.(TT)
Publicerad 2 januari 2019

Forskare vid Umeå universitet har följt alla svenskar äldre än 65 år som hämtat ut antidepressiva läkemedel under åren 2006 till och med 2011. Det har sedan jämförts med personer i motsvarande ålder som inte ätit antidepressiv medicin under den perioden.

Det visade sig att de som fick antidepressiva läkemedel råkade ut för mer än dubbelt så många höftfrakturer redan innan de börjat behandlingen med antidepressiva. Flest olycksfall som ledde till höftfrakturer inträffade två till fyra veckor innan de börjat ta antidepressiv medicin.

””
Annons

Resultatet av studien går tvärtemot vad tidigare studier visat, där har man sett ett samband mellan antidepressiv medicin och fallolyckor med frakturer. Men enligt forskarna i den här observationsstudien finns det ingen anledning att inte sätta in antidepressiv medicin till äldre med hänvisning till fallrisken.

Studien publiceras i tidskriften Jama Psychiatry.

TT

Annons
Annons
Annons
Annons