Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

Svenskt dopningsupprop mot Ryssland: "Orolig"

Sverige och 15 andra länders nationella antidopningsorganisationer kräver ett snabbt agerande mot Ryssland efter den missade tidsfristen. "Vi tycker att det är oerhört viktigt", säger Christine Helle, chef för Svensk antidoping.(TT)
Publicerad 2 januari 2019

Tillsammans med tre nordiska grannländer och även länder som USA, Frankrike och Tyskland, har Svensk antidoping skrivit under ett upprop där man kräver att den internationella antidopningsorganisationen Wada agerar omgående och tar beslut om den ryska antidopningsorganisationen Rusada. Detta sedan Rusada har misslyckats med att presentera all data för Wadas kontrollanter innan tidsfristen löpte ut vid årsskiftet.

"Vi tycker att det är oerhört viktigt att Wada nu visar en stark och avgörande åtgärd för att dopingreglerna skall vara desamma för alla idrottare och alla nationer. Det är nödvändigt för att det globala antidopningsarbetet ska ha ett högt förtroende. Det är det enda sättet vi kan visa de rena idrottarna att de tävlar i ett rättvist och jämställt fält", säger Christine Helle i ett uttalande från Riksidrottsförbundet.

Annons

Avstängningen hävdes

I uppropet skriver de nationella antidopningsorganisationerna, som ingår i Nado, att de "begär att Wada ska förstå det allvarliga med den missade tidsfristen och kräver att en förnyad prövning görs omedelbart".

"Efter mer än tre års utredande, obeslutsamhet och kompromissande som svar på tidernas största dopningsskandal är det dags att visa att ingen enskild person eller nation är undantagen överenskommelserna i Wada."

I september beslutade Wada att häva avstängningen mot Rusada. Villkoret var att Wadas personal skulle få tillgång till all data från Rusadas laboratorium i Moskva före årsskiftet.

Svenske skidskyttestjärnan Sebastian Samuelsson, guld- och silvermedaljör vid OS i Pyeongchang, är kritisk mot Wadas agerande.

"Blivit en fars"

””
””

TT

Annons
Annons
Annons
Annons