Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

Dödstweet skämmer ut spanskt högerparti

Ett ramaskri hörs i Spanien där det konservativa partiet Partido Popular (PP) på sitt officiella Twitterkonto har önskat livet ur ärkefiendens ledare, den socialistiske premiärministern Pedro Sánchez (PSOE).(TT)
Publicerad 5 januari 2019

På trettondagsafton får spanska barn presenter av de tre vise männen, eftersom det var den dagen då de tre heliga kungarna kom med gåvor till Jesusbarnet i krubban enligt legenden. Det enormt populära firandet motsvarar julklappsutdelningen i Sverige.

På lördagen rapporterade spanska medier att PP twittrat ut en video där en pojke kommer med en önskelista till sin pappa (spelad av komikern Ignacio de la Puerta), som läser upp vad sonen plitat ned till de tre vise männen.

Annons

Döda kändisar

"Min favoritsångare var Amy Winehouse och du tog bort henne."

"Min favoritskådespelare var Robin Williams och du tog bort honom."

"Min favoritkomiker var Chiquito de la Calzada och du tog bort honom också."

Alla dessa tre personer är alltså avlidna.

Pojkens sista önskning lyder:

"Nu skriver jag till dig bara för att berätta för dig att min favoritpremiärminister är Pedro Sánchez."

Blir rättssak

Sketchen, som enligt PP skulle uppfattas på ett humoristiskt vis, har väckt helt andra känslor i ett land där PSOE i somras tack vare en misstroendeomröstning i parlamentet övertog regeringsmakten från PP.

I ett uttalande säger PSOE-regeringen att videon kommer att anmälas till åklagare för bedömning om den utgör en lagöverträdelse. Är svaret ja förväntar sig regeringen en rättslig process mot dem som offentligt lät sprida videon.

Annons

Nyheten om PP:s klavertramp toppade större medier och en kritikstorm har blåst upp. Det utskämda partiet bad senare om ursäkt och tog bort videon.

"Det var inte vår avsikt att förolämpa eller önska att skada någon. Det var ett misstag", hette det i PP:s uppföljande tweet.

TT

Annons
Annons
Annons
Annons