Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

Expert: Allt tyder på uppgörelse med Kabila

Har den korade vinnaren i presidentvalet i Kongo-Kinshasa verkligen fått flest röster? Eller har den nuvarande presidenten lagt sig i valprocessen? - Allt tyder på någon form av uppgörelse, säger statsvetaren Maria Eriksson Baaz.(TT)
Publicerad 10 januari 2019

Med nästan 39 procent av rösterna har oppositionsledaren Félix Tshisekedi utsetts till Kongo-Kinshasas blivande president av landets valmyndighet. Men efter ett val som kantats av logistiska problem, förseningar och omfattande anklagelser om valfusk är frågan hur kongoleserna uppfattar resultatet.

Å ena sidan signalerar det ett definitivt slut för den impopuläre sittande presidenten Joseph Kabilas 18 år långa tid vid makten. Å andra sidan svärtas det av misstankar om korruption och fusk.

Annons

Regeringens kandidat gick dåligt

Inför valet fanns en oro för att den avgående presidenten skulle lägga sig i och försöka hålla sig kvar vid makten, om än med någon annan som president.

Bedömare beskrev den i nuläget styrande alliansens kandidat, Emmanuel Ramazandi Shadary, som någon Kabila kunde styra bakom kulisserna.

Men i opinionsmätningarna inför valet såg Shadary ut att få ett dåligt resultat.

Under valdagen pekades i stället affärsmannen och oppositionspolitikern Martin Fayulu som väljarnas favorit. Både den officiella vallokalsundersökningen och den inflytelserika biskopskonferensen, med 40 000 valobservatörer, visade att Fayulu fått nära 50 procent av rösterna, nästan dubbelt så stort stöd som hans huvudmotståndare.

””

Misstänkt uppgörelse

Efter valet började rykten cirkulera om att Kabila, som varit president i 18 år, vänt sig till Tshisekedi.

Både Tshisekedi och Kabila har förnekat en uppgörelse dem emellan, men allt pekar på det, anser Maria Eriksson Baaz.

””

Hon tillägger att det också är tänkbart att Tshisekedi garanterats att han inte kommer att få militären, som är lojal med den nuvarande regeringen, emot sig när han tar över.

Anledningarna till att den under valrörelsen till synes mer populäre Fayulu är ett rött skynke för Joseph Kabila är flera. Dels var han den kandidat som gick ut hårdast mot korruptionen i landet. Dels backades han av tungviktarna Jean-Pierre Bemba och Moise Katumbi - båda rivaler till Kabila som förbjöds att ställa upp i valet.

””
Annons

Mindre oroligt

Efter de starkt kritiserade valen 2006 och 2011, med våldsamma protester som följd, är frågan hur dagens preliminära resultat tas emot av kongoleserna.

Trots våldsamheter, anklagelser om valfusk och misstro tror Maria Eriksson Baaz ändå att det i efterhand kommer att beskrivas som ett mindre oroligt val än de tidigare.

””

Hon betonar dock att säkerhetsläget hänger just på hur valresultatet tolkas av väljarna.

””

TT

Annons
Annons
Annons
Annons