Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

Fem sätt britterna förbereder för brexitkaos

En miljon flaskor vin, ett extra lager plaskbassänger och låtsastrafikstockningar. Så förbereder sig brittiska företag för om landet skulle lämna EU utan ett avtal - ett scenario som spär på oron över kaos och köer vid landets gränser. 1. Vinkällare fylls med en miljon nödflaskor(TT)
Publicerad 15 januari 2019

1. Vinkällare fylls med en miljon nödflaskor

Omkring 1 miljon-1,5 miljon extra flaskor från Frankrike, Spanien och Italien. Det ingår i nödplanen hos ett av Storbritanniens största vinföretag, som har tagit höjd för möjligheten att det inte finns något brexitavtal på plats vid EU-skilsmässan i mars. Återförsäljaren har sagt att den kommer att fylla sina lager med extra vin för 5 miljoner-8 miljoner pund (motsvarande 57 miljoner-92 miljoner kronor) för att motverka eventuella importproblem, enligt The Guardian. Det ses som en försiktighetsåtgärd för att säkerställa försäljningen av europeiskt vin i Storbritannien - även om gränskontroller skulle orsaka förseningar i företagets leveranser.

Annons

2. Lastbilar övar på trafikstockning

I början av januari körde 89 lastbilar fram och tillbaka mellan flygplatsen i Manston och den viktiga hamnstaden Dover. Konvojen var en övning inför ett eventuellt avtalslöst brexit och den akutplan som i så fall är tänkt att förhindra trängsel och kaos i importhamnen i Dover, så att viktiga leveranser kan komma fram. Planen är att flygplatsen i Manston ska fungera som parkeringsplats för 6 000 lastbilar. Kritiker avfärdade övningen som en skattefinansierad fars och menade att för få fordon deltog.

””

3. Manar till höjd säkerhet vid panikhamstring

Oro över tillgången på mat och andra förnödenheter om det blir en avtalslös brexit kan komma att innebära högt tryck på de brittiska butikerna. Londonpolisen råder därför affärsinnehavare att fundera över att ta in extra säkerhetspersonal. I nuläget ser dock myndigheterna ingen risk för plundring.

"Vi föreslår butiker att överväga att planera för höjd säkerhet i den händelse att oro över varubrist leder till en stor ökning av antalet kunder. Vi för dessa samtal för att minska trycket på polisen i händelse av stora folkmassor eller köer till butiker", skriver en talesperson för Londonpolisen i ett uttalande som återges av Politico.

4. Ingen sommar utan plaskbassänger

Det kommer inte att bli en sommar utan uppblåsbara simbassänger, skottkärror och rutschkanor. Åtminstone inte om Storbritanniens största oberoende leksaksförsäljare får bestämma. Företaget har nämligen fyllt hundra containrar med somriga leksaker och säger sig därmed ha tagit höjd för eventuella störningar i landets importhamnar vid en avtalslös brexit. Det är dubbelt så stor mängd som företaget vanligtvis lagrar vid den här tiden på året, rapporterar The Guardian.

””

5. Cykeltillverkare planerar för fortsatt fart framåt

Fälgar och ekrar finns i den lagerlokal nära flygplatsen Heathrow där en tillverkare av hopfällbara cyklar förvarar en månads extra materiel för att garantera leveranser till sin fabrik i London - även om Storbritannien lämnar EU utan avtal.

””

Företaget är särskilt oroat över de cykeldelar som importeras från Asien, men också från Europa, om det blir störningar vid landets gränser. Men oron gäller också brittiska ståltillverkare som importerar material från utlandet.

TT

Annons
Annons
Annons
Annons