Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

Giftmaneter invaderar - tusentals stungna

Över 3 000 personer har blivit stungna av giftiga blåsmaneter inom bara några dagar i nordöstra Australien. Minst fyra större stränder har stängts på grund av manetinvasionen i delstaten Queensland, och räddningsorganisationer vid kusten varnar för att fler maneter är på väg.(TT)
Publicerad 7 januari 2019

Över 3 000 personer har blivit stungna av giftiga blåsmaneter inom bara några dagar i nordöstra Australien. Minst fyra större stränder har stängts på grund av manetinvasionen i delstaten Queensland, och räddningsorganisationer vid kusten varnar för att fler maneter är på väg.

Blåsmaneten, som även går under namnet portugisisk örlogsman, förekommer i området men myndigheterna är förvånade över den enorma mängden under de senaste dagarna. Kraftiga pålandsvindar från nordost har drivit maneterna mot land och lett till oönskad närkontakt med badande människor.

Annons

Portugisisk örlogsman, en av världens giftigaste arter, är egentligen ingen manet utan består av fyra olika samverkande organismer. Den bär på att starkt nervgift som kan vara dödligt. Smärtan efter ett sting är så intensiv att den kan orsaka medvetslöshet.

TT

Annons
Annons
Annons
Annons