Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

Hackare spred data om tyska politiker

Privata uppgifter om omkring tusen personer - däribland hundratals tyska politiker - har spridits på nätet. Även förbundskansler Angela Merkel ska ha drabbats, men regeringen säger att det inte rör sig om känsligt material.(TT)
Publicerad 4 januari 2019
””

Enligt Martina Fietz har sammanlagt ett tusental personer drabbats, däribland medlemmar av parlamentets underhus, EU-parlamentet samt regionala och lokala församlingar.

"Vem som än ligger bakom detta vill skada tilltron till vår demokrati och dess institutioner", säger justitieminister Katarina Barley i ett uttalande.

Annons

Okänt motiv

Tv-kanalen ARD rapporterar att uppgifterna lagts ut på ett Twitterkonto, och att det rör sig om bland annat mobiltelefonnummer, kontokortsuppgifter, mejladresser, privata brev och kopior av id-kort. Vem eller vilka som ligger bakom intrånget och spridningen av informationen är inte känt, eller vad det finns för motiv.

Tidningen Bild skriver att stölden av uppgifterna pågått fram till och med slutet av oktober, men att det är oklart när det hela inleddes.

Även presidenten

Både Merkel och president Frank-Walter Steinmeier ska vara offer för läckan, enligt tyska medier. Martina Fietz säger att en första översyn visar att ingen känslig information har spridits vare sig från Merkel eller från hennes kansli.

Enligt BSI, den tyska federala myndigheten för it-säkerhet, har den tyska regeringens datanätverk inte drabbats av något intrång. Myndigheten har inlett en utredning.

TT

Annons
Annons
Annons
Annons