Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

Italien och Polen mot populistisk EU-vår

Italiens inrikesminister Matteo Salvini vill att europeiska länder med konservativt och högerpopulistiskt styre ska enas för att styra EU i en ny riktning.(TT)
Publicerad 9 januari 2019

Italiens inrikesminister Matteo Salvini vill att europeiska länder med konservativt och högerpopulistiskt styre ska enas för att styra EU i en ny riktning.

””

Där ska italienaren träffa Jaroslaw Kaczynski, som leder Polens högerkonservativa regeringsparti Lag och rättvisa (PIS). Planen är att rubba i första hand Frankrike och Tysklands stora inflytande inom unionen, enligt Salvini.

Annons

Polens premiärminister Mateusz Morawiecki säger att man stämmer in i mycket av den italienska kritiken. Han anser att EU diskriminerar flera länder och lyfter som exempel att EU-kommissionen stoppade ett italienskt budgetförslag då det hade ett för högt underskottsmål. Italien har unionens näst högsta statsskuld.

EU drog tidigare i år Polen inför rätta när regeringen tvingade flera domare i landets högsta domstol att gå i pension. Regeringen backade senare från beslutet.

TT

Annons
Annons
Annons
Annons