Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

Juncker hoppas undvika brexitkatastrof

Låt mig göra vad jag kan, säger EU-kommissionens ordförande Jean-Claude Juncker som hoppas på ansträngningar in i det sista för att få Storbritanniens parlament att säga ja till ett utträdesavtal med EU. Men någon omförhandling blir det inte.(TT)
Publicerad 11 januari 2019

Inför nästa veckas omröstning i parlamentet i London råder fortsatt starkt brittiskt motstånd mot det avtal som premiärminister Theresa May har förhandlat fram med EU.

””

Diskuterar med London

Annons

Juncker är tydlig med att EU inte kan förhandla om någonting i dagsläget, särskilt inte när det gäller den så kallade nödlösningen - de skrivningar som är till för att hålla gränsen fortsatt öppen mellan Irland och Nordirland, oavsett vad som sker i kommande diskussioner om framtida relation och handelsavtal.

Någon form av skriftligt eller muntligt klarläggande kan ändå bli aktuellt för att försöka hjälpa Theresa May på traven.

””

Vad som görs vill han dock inte gå in på.

””

"Brexitförlamning"

Om det blir ett nej i parlamentet på tisdag, vilket de flesta förståsigpåare räknar med, kommer May att behöva lägga fram någon form av reservplan redan inom en vecka.

Även EU-kommissionen vill i så fall ha snabba besked, helst redan på tisdagskvällen eller onsdagsmorgonen, om vad som gäller härnäst.

Den brittiska regeringen försöker under tiden fortsatt förmå brexitanhängarna i det egna Konservativa partiet att rösta ja till Mays avtal genom att hota med att alternativet kan bli att hela brexit uteblir.

””

TT

Annons
Annons
Annons
Annons