Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

Nya dödsfall vid oroligheter i Zimbabwe

Det har varit oroligt på flera håll runt om i Zimbabwe på tisdagen. Flera personer uppges ha skadats och tre personer har skjutits till döds av säkerhetsstyrkor, enligt landets oppositionsparti MDC. Militären har patrullerat gatorna på flera håll i landet.(TT)
Publicerad 15 januari 2019

Militären har patrullerat gatorna på flera håll i landet. Polis och säkerhetsstyrkor har använt tårgas mot demonstranter som bränt däck och rest barrikader.

Affärer, skolor och banker har hållit stängt i landets två största städer - Harare och Bulawayo. Det ska även ha förekommit omfattande plundring, enligt sydafrikanska SABC.

Annons

På måndagen skadades och dödades flera personer när protester mot höjda drivmedelspriser bröt ut runt om i landet. Hundratals personer greps. Zimbabwes säkerhetsminister Owen Ncube skyllde oroligheterna på oppositionen och människorättsgrupper.

Under natten ska säkerhetsstyrkor ha genomfört razzior mot misstänkte demonstranters hem, enligt en människorättsgrupp. Det förekommer även rapporter om att personer har svårt att komma in på internet i huvudstaden Harare, enligt Reuters.

Ilskan handlar om den gångna helgens höjning av bensinpriset från motsvarande 11 kronor till 29 kronor och 50 öre per liter, medan dieseln steg från 12 kronor och 10 öre till 27 kronor och 70 öre. Prishöjningen gjordes för att undvika en djupare ekonomisk kris. De senaste månaderna har landet haft akut brist på importerade varor.

TT

Annons
Annons
Annons
Annons