Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

Oppositionsledare: Vem styr Venezuela?

Oppositionsledaren och ordföranden i Venezuelas kongress, Juan Guaidó, greps av underrättelsetjänsten när han var på väg till ett politiskt möte. Han släpptes senare under dagen, men president Nicolás Maduros regering förnekar all kännedom om gripandet. - Vem styr regimen nu?(TT)
Publicerad 14 januari 2019

I fredags sade Juan Guaidó att han är beredd att tillfälligt ta över presidentposten och utlysa nyval. På väg till ett politiskt möte i staden Caraballeda greps han av beväpnade och maskerade män i bilar från landets säkerhetstjänst, uppgav Guaidós hustru.

””

Informationsministern Jorge Rodriguez förnekar att regeringen hade något att göra med gripandet, och att det utförts av agenter som tagit lagen i egna händer i syfte att hjälpa oppositionen genom att skapa en "medial show".

Annons

Varnar Maduro

När han släppts möttes Guaidó av hundratals anhängare och sade att Maduro inte längre kontrollerar Venezuelas väpnade styrkor.

””
””

USA:s utrikesminister Mike Pompeo fördömde på Twitter det "godtyckliga" gripandet.

"Vi uppmanar säkerhetstjänsten att upprätthålla konstitutionen och det venezuelanska folkets rättigheter. USA och världen tittar på", skriver han.

Uppmanar till massprotest

Oppositionen anser att president Nicolás Maduro, som nyligen svurits in för ytterligare en mandatperiod gjort detta i strid mot lagen. Guaidó tillträdde som ordförande för kongressen den 5 januari. Han har uppmanat sina anhängare till massprotester den 23 januari som ett led i att försöka avsätta Maduro.

Maduro valdes förra året i ett omdiskuterat presidentval som har mött skarp kritik, och många länder har stämplat hans nya mandatperiod som olaglig.

TT

Annons
Annons
Annons
Annons