Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

Överlevare från färjan Sewol får ersättning

Överlevare och familjer till offer från den sjunkna färjan Sewol får ersättning, har en domstol i Sydkorea bestämt. Över 300 människor omkom i färjeolyckan 2014, en av de värsta i landet någonsin.(TT)
Publicerad 14 januari 2019

Överlevare och familjer till offer från den sjunkna färjan Sewol får ersättning, har en domstol i Sydkorea bestämt. Över 300 människor omkom i färjeolyckan 2014, en av de värsta i landet någonsin.

Över 80 människor, bland dem 20 överlevare, har sökt ersättning från regeringen samt från rederiet för underlåtenhet att evakuera passagerarna. Överlevarna får 80 miljoner won vardera, motsvarande ungefär 650 000 svenska kronor.

Annons

Rätten motiverar ersättningen med den skräck som överlevarna kände när de var instängda i fartyget. Många av familjerna lider också av posttraumatisk stress.

De flesta av de omkomna var skolungdomar som beordrades stanna i sina hytter när färjan sakta sjönk utanför ön Jindo. Olyckan anses helt ha berott på den mänskliga faktorn. 14 besättningsmedlemmar har efter olyckan dömts till långa fängelsestraff.

Rättelse: I en tidigare version uppgavs fel ersättningssumma.

TT

Annons
Annons
Annons
Annons