Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

Psykiskt våld ska ge fängelse i Danmark

Psykiskt våld ska straffas lika hårt som fysiskt våld. Det anser Danmarks justitieminister som föreslår att den som utsätter en närstående för kränkande eller nedsättande behandling ska kunna dömas till upp till tre års fängelse.(TT)
Publicerad 9 januari 2019

Justitieminister Søren Pape Poulsen (K) säger i ett pressmeddelande att "Vi har sett blåmärkena men har glömt ärren på själen, som kanske smärtar långt djupare".

"Men en ny bestämmelse i strafflagen om psykiskt våld skickar vi en tydlig signal om att psykiskt och fysiskt våld är likställda", skriver han vidare.

Annons

Rent konkret går lagförslaget ut på att personer som under en period utsätter andra med anknytning till samma hushåll för grovt nedsättande, förolämpande eller kränkande handlingar ska kunna dömas till fängelse i upp till tre år.

Svårare att bevisa

I förslaget finns detaljerade definitioner om vad som är psykiskt våld. Det kan till exempel vara digital övervakning av en partner eller illasinnad ryktesspridning.

Jämställdhetsminister Eva Kjer Hansen (V) medger för Jyllands-Posten att det finns gråzoner, men att det är viktigt att ge personer som utsatts för psykiskt våld en möjlighet att få sina fall prövade.

Men Trine Baumbach, lektor i straffrätt vid Köpenhamns universitet, tvivlar på att lagen får stor effekt. Fysiskt våld är lättare att bevisa eftersom det lämnar synliga spår, anser hon.

””

Välkomnar förslaget

Lisbeth Jessen, ordförande i föreningen Danner, som arbetar för att hjälpa våldsutsatta kvinnor och barn är dock positiv.

””

Lagförslaget läggs fram i folketinget under onsdagen och ska behandlas tre gånger av ledamöterna innan lagen kan beslutas. Med stöd från Dansk Folkeparti och Socialdemokraterna väntas en majoritet, enligt Jyllands-Posten, att stå bakom regeringsförslaget.

TT

Annons
Annons
Annons
Annons