Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

"Stora" oegentligheter vid Kongoval

Omständigheterna kring presidentvalet i Kongo-Kinshasa blir allt trassligare. Valobservatörer har rapporterat in totalt 52 stora problem vid de 101 vallokaler som bevakades.(TT)
Publicerad 8 januari 2019

Omständigheterna kring presidentvalet i Kongo-Kinshasa blir allt trassligare. Valobservatörer har rapporterat in totalt 52 stora problem vid de 101 vallokaler som bevakades.

Enligt observatörerna, som tillhör den kongolesiska organisationen Symocel, förlitade man sig på maskinräkning i 16 procent av vallokalerna. Enligt lagen ska alla röster kontrollräknas för hand.

Annons

I nästan samtliga vallokaler, 92 procent, fanns inte valräkningsprotokoll att tillgå för allmänheten. Även det ska finnas enligt lag.

I presidentvalet i Kongo-Kinshasa, som hölls den 30 december, avgörs vem som ska efterträda Joseph Kabila, som suttit vid makten i 18 års tid.

FN:s säkerhetsråd har diskuterat valet bakom stängda dörrar, men har ännu inte enats om något uttalande. Resultatet skulle enligt en ursprunglig plan ha presenterats i söndags, men det har nu skjutits upp en vecka.

TT

Annons
Annons
Annons
Annons